Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MARIE EQUI 1872-1952.

1*P3XURDO05vON1GZMpCuwQA.jpeg


Ännu en av anarkafeminismens föregångare. Marie Equi (1872 – 1952) var en tidig amerikansk läkare i den amerikanska västern som ägnade sig åt att tillhandahålla vård till arbetarklassen och fattiga patienter. Hon gav regelbundet information om födelsekontroll och aborter vid en tidpunkt då båda var olagliga. Hon blev politisk aktivist och förespråkade medborgerliga och ekonomiska reformer, inklusive kvinnors rösträtt och en åtta timmars arbetsdag. Efter att ha blivit klubbad av en polis i en arbetarstrejk 1913 närmade Equi sig till anarkisterna och den radikala arbetarrörelsen.

Equi var lesbisk och upprätthöll en relation med Harriet Frances Speckart (1883 – 15 maj 1927) i mer än ett decennium. De två kvinnorna adopterade ett spädbarn och uppfostrade barnet i ett tidigt exempel på en samkönad familj. För hennes radikala politik och relationer utsattes Equi för diskriminering och trakasserier. 1918 dömdes Equi enligt Sedition Act för att ha agiterat mot USA: s engagemang i första världskriget. Hon dömdes till tre år på San Quentin State Prison. Hon var då den enda kända lesbiska och radikala personen i fängelse.

***

2 kommentarer på “MARIE EQUI 1872-1952.

 1. SORT FANE BLOG
  3 januari, 2020

  Har du skrevet flere end de to portrætter af kvinderlige anarkister? Jeg vil gerne oversæt dem og bruge dem til 8 marts i bogcafeen i kbh.?

  Gilla

  • Konst & Politik
   4 januari, 2020

   Artikelserien om ryska anarkister (förutom Bakunin, Goldman, Michel, Makhno och Kropotkin) – Ida Mett, Samuel Schwartzbard, Natalie Lemel, Vera Zasulich, Fanja Baron, Stepan Petrichenko och Fanny Kaplan – finns där du googlar dem med ”Konst och Politik” + namnet.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 januari, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: