Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

GRETA – EN TIDSRESENÄR?

Hyllningar till Greta Thunberg strömmar in efter att hon utmärkts till årets person av tidningen Time.  – Det är jättestort, det är bara att gratulera. Det är riktigt, riktigt stort, säger statsminister Stefan Löfven (AB). Javisst. Men det gäller att vi skapar en armé av Gretor – i hela världen! Det arbetet har just påbörjats. 

Fixeringen vid Gretas person (hon föredrar själv att man fokuserar på klimatkrisen) får ett lustigt uttryck i jämförelsen mellan Greta och ett 120 år gammalt foto på en flicka i Canada med identiskt utseende. En konspirationsteoretiker skriver (med ett leende): ”Greta är en tidsresenär som är här för att rädda oss”. Ja, OK. 🙂 Är hon populär så är klimatrörelsen det också. Men snälla, glöm inte budskapet! Bilden nedan är en skärmdump från N Y Post.


EJ5aXk-XsAAQRZV.jpeg


”Ulf Kristersson försöker piska fram ett nyval för att få möjligheten att agera fotpall åt Jimmie Åkesson, som nu leder ett större parti” skriver Flamman. Endera Kristersson eller (M) kan kanske snart räknas ut. Och så SD – baklänges in i framtiden, med språng.

Massinvandringen har slagit sönder nationen, säger Jimmie Åkesson i AB. Men ett etniskt homogent samhälle är inte automatiskt ett samhälle utan problem: Japan och Island är exempel på sådana homogena samhällen som brottas med samma problem som vi har i Sverige. Åkesson tänkte visst inte på det. Gemensamt för de flesta samhällen med problem är något annat. Nämligen kapitalismens klassamhälle.

Konsten: Anders F. Rönnblom: God jul. (1980). En antikapitalistisk, punkig låt och tecknad film om julens fasor… 

Citatet: ”Samma energi som gör en människa till en kriminell skulle ha gjort henne samhällsnyttig om samhället hade varit välorganiserat”. – Mary Wollstonecraft. (1759-1797) , en av de allra tidigaste feministerna, g.m. anarkisten Godwin och mor till författaren Mary Shelley som skrev ”Frankenstein”).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 december, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: