Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NATTLIG MAGI I FOLKETS PARK.

Ett hundratal Greenpeace-aktivister samlades i lördags på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam i en demonstration för klimatet. Enligt AFP ska de ha kedjat fast sig vid fasta föremål i avgångshallen (AFP).

Greta Thunberg ger en känga till rika länder och företag som inte tar klimathotet på allvar. – Länder hittar på smarta sätt för att undvika att verkligen behöva göra något, säger hon på FN:s klimatmöte i Madrid (TT). Heja Greta! Bara jaga dom. Dom ska inte ha en lugn stund innan det blir resultat. Det handlar om en helt nödvändig radikal och global förändring.

Generalstrejken i Frankrike mot den nyliberala regeringens pensionsreform är inne på sin andra vecka. Strejken har redan tvingat president Macron att backa på flera punkter, men i fackförbundet CGT står arbetarna fast vid sitt krav – hela förslaget på pensionsreform ska väck (Proletären). I Sverige  har pensionsreformerna genomförts under noggrann mörkläggning – men de är inte mindre upprörande här. Shame on you, Göran Persson (s) !

Boktips. Jag vill varmt rekommendera Cindy Milstein: Rebellious Mourning. AK Press 2016. Ämnet kan verka tungt – hur vi omvandlar sorg till en kollektiv kraft –  men låt dig inte avskräckas. Dessa essäer om allt från ”Mountaintop Removal” i Appalackerna och hjälparbete i gränsområdet mellan Mexico och USA är både gripande, uppmuntrande och mycket välskrivna.

Konsten. En ny barnbok med fantastiska illustrationer: Bland luvor och huvudfotingar i Folkets Park av Jonnie och Johanna Holmberg med deras son Elliot på nattliga äventyr i Malmös mystiska miljöer. Folkets Park är världens äldsta (sedan 1891) och kanske den mest levande i sitt slag i Sverige. https://malmo.lokaltidningen.se/nyheter/2019-11-15/-Nattlig-magi-i-Folkets-park-skildras-i-ny-barnbok-6510611.html


47 MA barnbok Entrén-2.jpeg

Bild courtesy Jonnie Holmberg.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 december, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: