Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VILDA STREJKER LÖNAR SIG!

Pajasen Boris Johnson vann valet i England, med Brexit och allt. Tragiskt – det borde ha varit Corbyn och hans numera vänsterradikala parti.  Nu finns det åtminstone en motkraft till den oblyga utsugningen.

Donald Trumps besök på UFC-galan i Madison Square Garden slutade nog inte riktigt som han hade hoppats på. Det började nästan bra, applåderna började nästan spridas men sen insåg publiken vem det var som hade äntrat arenan. Då vände sig nästan hela publiken mot Donald Trump och började bua ut honom. I vissa videosekvenser hör man även hur människor skriker ”fuck you” och ”go to hell” till presidenten (Aktuellt Fokus).

I slutna SD-vänliga Facebookgrupper sprids uppmaningar om att spränga moskéer, rensa ut muslimer och att agera med vapen mot landsförrädarna i den svenska regeringen. Här finns också otaliga andra uppmaningar till våld mot muslimer, judar och vänsterfolk, liksom önskemål om ”en ny Breivik” eller ”en ny Laserman”. En person kommenterar kort och gott: ”Skjut alla jävla muslimer.” (Expo #4-2019). https://expo.se/2019/12/skjut-en-flykting-–-gor-varlden-en-tjanst

Den Stora Gruvstrejken i Kiruna fyller 50 år. 5000 gruvarbetare hade tröttnat på LKAB, statens och fackets behandling, på lönen och arbetsmiljön..Elof Luspa hyrde Sporthallen för stormöte och i en demonstration 1969 genom Kiruna kunde man läsa på plakaten ”Nu eller aldrig!” och ”Vi är inga maskiner!” Allmänheten stödde arbetarna och samlade spontant in 6 miljoner och jag stod själv utanför EPA i Lund med en insamlingsbössa. Detta var inte det vanliga samförstånd som rått ända sedan Saltsjöbaden 1938, och det blev början på en våg av vilda strejker som varade i 20 år, med städerskestrejken och skogsarbetarstrejken 1974-1975 som kulmen. Efter infiltration och intriger från arbetsköparen avslutades strejken med en knapp majoritets röster. Men hela arbetslivet i Sverige påverkades. Lönen höjdes radikalt, tidsstudierna avskaffades och LKAB fick lämna arbetsgivarorganisationen. LAS och MBL infördes.  Arbetarna hade satt sig i respekt och flyttat fram sin a positioner.

”Det är egentligen det som är det viktiga med strejken, att civilkuraget ökar så enormt. Arbetarna får klart för sig vilken jävla betydelse klassen har, hur beroende bolaget är. Bolagsgubbarna är som gökungar – vi matar dom. Dom är inträngare och puffar vi dem ur boet klarar dom sig inte. Under en strejk kommer man underfund med att man har makt”.

– Harry Isaksson i Malmbergets Strejkkommitté.
Vilda strejker lönar sig!

Gruvarbetare-demonstrerar-i-Malmberget-1969

3 kommentarer på “VILDA STREJKER LÖNAR SIG!

 1. Pingback: VILDA STREJKER LÖNAR SIG! — Konst & Politik | Skogsnytt

 2. continue reading
  21 december, 2019

  It’ѕ a shame yoᥙ don’t have a donate button! I’d ϲertainly donate to this brilliant
  blog! I gսess for now i’ll settle for Ьookmarking and adding your RSS feed to my Googⅼe account.
  I look forward to fresh updates and will talk about
  this site with my Facebook grouⲣ. Chat soon!

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 december, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: