Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

LIVET SKA VARA ETT ÄVENTYR.

”Vad vill Liberalerna?” frågar Sydsvenskan i en ledare. Man skulle kunna svara med ett berömt liberalt citat: ”Vi vill och har alltid velat”. Och det lilla som återstår av ett alltmer högervridet Socialdemokraterna har övertagits av Vänsterpartiet; någon antikapitalism spanar man dock förgäves efter. Det är nyss-nazisterna i SD som numera äger parlamentet – en livsfarlig utveckling som vi har fått för våra politiska underlåtenhetssynders skull. Förbjud rasistiska organisationer!

Brottsligheten fortsätter att minska. Trots det piskas det upp en hysteri utan like över ”gängbrottsligheten”, en typ av kriminalitet som funnits åtminstone sedan 1850. Det kvittar hur många fler poliser man utbildar så länge man har ett kriminalitetsutlösande klassamhälle utan strukturella åtgärder. Och trots detta, märkligt nog, så minskar brottsligheten. Och trots detta gapar högern mer än någonsin.

Citatet: ”För att skapa en tjuv, gör någon till ägare. För att skapa ett brott, stifta lagar”. — Ursula K. Le Guin (1929 – 2018) anarkist, sf-författare.

Ett torftigt vardagsliv
är utmärkande för den västerländska livsstilen, påpekade redan den situationistiske filosofen Guy Debord i boken ”Skådespelssamhället” (1967). En mängd bloggar som bara innehåller vardagliga banaliteter styrker detta faktum även i vår tid. ”För de allra flesta händer ingenting på ett år. De lever som vanligt, får inte barn och flyttar inte utomlands. Det enda är att de blir ett år äldre” säger Johan Tollebrant som arbetar på SCB, i ett annat men liknande sammanhang. Var finns Äventyret, svenska folket? ”Man är vad man gör” sade Sartre. Fler passionerade personligheter som Greta Thunberg skulle vi gärna vilja se!

Konsten: Leila Khaled mural on Israeli barrier wall.


leila_khaled

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 november, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: