Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM ENSAMHET OCH GEMENSKAP.

Under måndagen hittade polisen en död man i en lägenhet vid Skanstull på Södermalm i Stockholm. Med hjälp av posten under brevinkastet kunde polisen konstatera att mannen legat död i sin lägenhet i över tre år, skriver svt. Radion hade stått på och ljuset varit tänt under hela den tiden. Man ska komma håg att det finns både ofrivillig och frivillig ensamhet. Men det finns ju alltid en omgivning – som kan välja att bry sig eller ej. Det här upprörande fallet visar att det är något ruttet i den sociala strukturen. Så länge jag kan minnas har ensamhet varit  ett problem – och lika länge har det ignorerats. Vi lever i ett kallt konsumtionssamhälle där prylar är viktigare än människor.

Allaktivitetshuset – det första i Sverige föddes i Lund 1969 – var tänkt som ett motmedel till ensamhet och ett sätt att skapa gemenskap kring olika aktiviteter och över kategorigränserna. Det var inte populärt hos politikerna som skickade polis på projektet. Eftersom man inte fick tilldelat sig något av alla de hus som vid den tiden stod tomma mitt i centrum så valde man nämligen att ockupera ett sådant hus. Fastigheten på Kiliansgatan ägdes av Svenska Kyrkan, men de var mer intresserade av husets värde än av människokärlek och gemenskap, tydligen. Dessutom tyckte aktivisterna att detta var kommunens och inte det privatas sak att lösa.

Vi kan alltså konstatera två saker: 1) Alienation och ofrivillig ensamhet ökar, och 2) Gemenskap är kontroversiellt. Ett framtida ordningsproblem, kantänka. Och framförallt är det inte lönsamt. Ergo: Det krävs strukturella sociala lösningar på strukturella sociala problem. Revolution – för ett rättvisare, varmare och mänskligare samhälle med andra ord.


a

 

***

En kommentar på “OM ENSAMHET OCH GEMENSKAP.

  1. Björn
    20 november, 2019

    Något hände efter tv serien Robinson där man ibland måste rösta ut någon ur sin egna grupp.Det blev våldsamma protester rösta ut en av sina egna det var inte värdigt och man ville serien skulle läggas ner.Efter det har jag jag samhället kommit
    nån utröstad av vännerna who cares

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 november, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: