Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

XR.

Gretas tal i FN blev brytpunkten i klimatopinionen. Den globala klimatveckan avslutades på fredagen med strejker runt om i världen. I Malmö samlades hundratals demonstranter för att delta i Fridays For Future. Utanför stadshuset varvades tal med dans och allsång innan demonstranterna begav sig i samlad trupp till Stortorget. XR kallas den radikalaste och mest realistiska delen av klimatrörelsen. 1500 fredlga demonstranter har arresterats i England. Demonstratoner, performance och blockader har också genomförts i Berlin, Sydney, Hongkong, Chile, Indien och i många andra städer och länder. Rörelsens symbol är ett X eller ett timglas inskrivet i en cirkel. I AB skriver XR:

”Med klimatkrisen ökar risken för matbrist, vattenbrist, sjukdomsspridning, extrem torka, bränder, översvämningar, konflikter, terrorism och krig. Klimatkrisen utgör ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter. Med andra ord är hela civilisationens överlevnad satt på spel”.

 Extinction Rebellion har tre konkreta uppmaningar till våra svenska folkvalda:

  1. Tala klarspråk Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om samhället. Som ett första steg vill vi att svenska staten genomför en bred informationskampanj som ger Sveriges invånare kunskap om klimatkrisen och vad vi behöver göra nu.
  2. Agera nu Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto noll år 2025.
  3. Stärk demokratin Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.

 Ännu kan vi påverka utvecklingen- Gå med i kampen!


x

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 november, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: