Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RISE UP FOR ROJAVA 2/11 !

USA: President Donald Trump möttes av massivt buande under den femte finalmatchen i den amerikanska baseball-ligan mellan Washington Nationals och Houston Astros. Ett stort antal personer ska också ha ropat ”lock him up!” ”lock him up!”, skriver USA Today.

Libanon: Tiotusentals människor i Libanon har format en flera mil lång mänsklig kedja över landet som en symbol för en nyfunnen nationell enighet och motstånd mot regeringen (AB).


kobane-solidarity


Rojava: Världsmotståndsdag för Rojava 2 november.
Den internationella kampanjen riseup4rojava utlyser ”World Resistance Day for Rojava” 2 november 2019. I många europeiska länder kommer det att bli en central demonstration i huvudstäderna. Uttalandet om internationell aktion mot den turkiska folkmordskampanj som försöker invadera norra och östra Syrien har följande lydelse:

”Klockan 16.00 den 9 oktober inledde den turkiska ockupationsarmén och dess islamistiska allierade sitt länge förberedda aggressionskrig mot de befriade områdena i norra Syrien. Klockan fyra på eftermiddagen regnade bomber ner på människor i städer och byar på gränsen. Jihadistiska miliser började sin framrycknng under ledning av den turkiska armén och försökte tränga in i gränsområdet. Turkiet talar om en ”militär operation” som syftar till att ”säkra gränsen” och upprätta en så kallad ”fredskorridor”, men faktum är att den turkiska armén och de islamistiska legosoldaterna under dess kommando är ingenting mindre än ockupationen av det mest kurdiskt befolkade området längs hela den turk-syriska gränsen.

Regimen i Ankara talar om ”kampen mot terrorism” och betonar att deras aggressionskrig inte handlar om kriget mot den civila befolkningen, men bombning av civila bosättningar, plundring och massdeportationer av hundratusentals människor, godtyckliga avrättningar och det brutala bortförandet av hundratals civila talar ett annat språk. Ju längre kriget mot norra Syrien fortskrider, desto mer blir det klart vad Erdogan egentligen menar, nämligen etnisk rensning genom den våldsamma utvisningen av miljoner människor och den långsiktiga demografiska förändringen i hela regionen.

I norra Syrien, i skuggan av det syriska inbördeskriget, har ett revolutionärt och demokratiskt socialt projekt blomstrats under de senaste sju åren som redan från början har varit en tagg i sidan på regionens makter och imperialistiska stater. Föreningarna i nordöstra Syrien etablerade sitt eget självstyre och skapade en oas av fred, baserat på lika samexistens för alla grupper av lokalbefolkningen, av kvinnornas befrielse, en ekologisk ekonomi och radikal demokrati. Demokratiska federationen i nordöstra Syrien har blivit ett levande exempel på en fredlig och demokratisk framtid för Mellanöstern, istället för lokal despotism och utländskt styre. Slutligen lyckades försvarsstyrkorna för folken i nordöstra Syrien, de syriska demokratiska krafterna, krossa de sista resterna av det turkiskt baserade IS-kalifatet.

Idag går islamistiska miliser, de flesta av dem som kämpar mot Islamiska staten och al-Qaida, framåt med den turkiska ockupationen i norra Syrien och sprider rädsla och terror. Internationella koalitionens stater, framför allt Amerikas förenta stater, har banat vägen för det turkiska aggressionskriget med deras samordnade tillbakadragande av trupper. De prisgav sina tidigare allierade till förstörelse och offrade folken i nordöstra Syrien för deras smutsiga intressen. Världsstaterna har kommit överens om att blunda medan den turkiska ockupationsarmén och dess jihadister begår ett folkmord med Nato-vapen.

Men vi kommer inte att i tystnad bevittna
de massakrer som äger rum i världen i dag. Endast en bred och motståndskraftig antikrigsrörelse kommer att stoppa detta krig. Precis som människor över hela världen strömmade ut på gatorna mot Vietnamkriget eller USA: s invasion av Irak 2003, måste människors samvete revoltera idag inför det6 turkiska barbariet i norra Syrien.

Den 1 november 2014 gick miljoner människor runt om i hela världen ut på gatorna för en dag för att uttrycka sin solidaritet med Kobanés heroiska motstånd. Vi vill att årets 2 november ska vara en dag med globalt motstånd mot det turkiska aggressionskriget. Delta i kreativa och mångsidiga handlingar med civil olydnad, demonstrationer och mycket mer, och ta över gatorna och allmänna utrymmen. Så länge mördandet fortsätter får inte motståndet upphöra .

Revolutionen i nordöstra Syrien har kommt för att stanna, fascismen kommer att krossas! ”

— Riseup4Rojava.


motstånd Rojava

***

Citatet: ”Kapitalismen kan inte ‘övertygas’ att begränsa tillväxten mer än en mänsklig varelse kan ‘övertygas’ att sluta andas. Försök att implementera ‘grön’ kapitalism, att göra den ‘ekologisk’ är dömt av systemets natur ty det är ett system som kräver oändlig tillväxt.”      — Murray Bookchin (1921-2006) grön anarkist, inspiratör till Abdullah Öcalan och revolutionen i Rojava.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 oktober, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: