Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MILJONMARSCH FÖR JÄMLIKHET.

Chile: Uppskattningsvis en miljon människor har gått med i en fredlig protestmarsch i Chiles huvudstad och uppmanar regeringen att ta itu med ojämlikhet. Deltagarna gick genom staden, viftade med flaggor och efterlyste en reform. Santos guvernör sa att det var ett ”historiskt” ögonblick för landet, som har haft flera dagar av protester. President Sebastián Piñera sa att regeringen hade ”hört budskapet”. ”Vi har alla förändrats. Dagens glada och fredliga marsch, där chileanerna har bett om ett mer rättvist och enhetligt Chile, öppnar hoppfulla vägar in i framtiden,” skrev han på Twitter (BBC).

Brasilien: PSL, det parti som Brasiliens kryptofascistiske president Jair Bolsonaro tillhör, står inför vad som närmast verkar vara en kollaps. Fullt krig pågår mellan partiets president, eller snarare ägare eftersom det är ett företag vi talar om snarare än ett parti i klassisk mening, Luciano Bivar och hans anhängare, och Bolsonaros personliga bas. (Internatonalen).

Syrien: Med tanke på Rysslands uppbackning av Assad är en potentiell utgång att kurder på sikt i viss utsträckning kan stärka de rättigheter som man länge har eftersträvat i Syrien säger Ekim Caglar i Flamman. http://flamman.se/a/vad-hander-i-syrien

Skåne. I slutet av november
börjar Skånes första psykiatriambulans rulla i Malmö, Trelleborg, Vellinge, Svedala och Skurup. Med specialutbildad personal ombord ska den ge snabbare vård nära hemmet. (Lokaltidningen Lund).

Konsten: William Morris: Flora Wall Tapestry, 1885. Socialistisk konsthantverkare och författare, ledande i Arts and Craft-rörelsen.


wllammorris

***

Citatet:  ”Vi har glömt bort det eller förträngt det, men under det halvsekel när svensk arbetarrörelse var som mest levande, vital och medlemsrik, fanns det starka anarkistiska impulser i rörelsen. Det är dags att uppvärdera anarkismen!” — Göran Greider, författare (f. 1959) i ETC.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 oktober, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: