Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

PKK: TILL DET AMERIKANSKA FOLKET OCH PRESIDENT DONALD TRUMP.

”Till det amerikanska folket och president Donald J. Trump”, Övers. S. Jacobson 2019.


PKK-jpg


Vi vägrar att man gör jämförelser mellan vår rörelse och de omänskliga barbarerna från ISIS. Vårt svar är som följer: Det bor mer än 40 miljoner kurder i Mellanöstern idag. I slutet av första världskriget delade de yttre makterna dem mellan fyra autokratiska stater: Iran, Irak, Syrien och Turkiet, där vår rörelse började.

I åratal hade det kurdiska folket
bett dessa regeringar bara om de grundläggande demokratiska rättigheterna som du åtnjuter varje dag: rätten att existera, att tala sitt eget språk, att utöva sin egen kultur, att delta i politik som fria och jämställda medborgare.

”PKK GRUNDADES FÖR ATT MOTSTÅ DEN TURKISKA STATENS VÅLD”.

Varje gång angreps de brutalt: bombades med avancerade vapen, slets från sina hem mitt i natten och försvann, fängslades och torterades, deras byar utplånades och deras språk och kultur var förbjuden. Fram tills vi grundade PKK 1978 för att motstå den turkiska statens våld mot det kurdiska folket hade den redan massakrerat hundratusentals kurder i de kurdiska regionerna i Turkiet. Vi behöver inte gå långt tillbaka i tiden, på 90-talet förstörde den turkiska staten 4 000 kurdiska byar och dödade 17 000 kurder utomrättsligt.

“VÅRA ANSTRÄNGNINGAR IGNORERADES ”

Turkiska ledare trodde, som så många tyranner genom historien, att de kunde krossa den grundläggande mänskliga önskan om ett fritt liv med våld och terror. De märkte oss som terrorister och brottslingar och spenderade hundratals miljoner dollar för att få andra länder som Amerikas förenta stater att göra det också, även om deras styrkor begick obeskrivliga grymheter i strid med alla principer i internationell rätt. Vi undertecknade Genèvekonventionerna och bad om fredsförhandlingar vid olika tillfällen sedan 1993, med vetskap om att kriget skulle kunna avsluta de andra kurdiska rättigheterna som var institutionaliserade. Dessa ansträngningar ignorerades.

”PKK HAR ALDRIG ANGRIPIT USA ELLER NÅGOT ANNAT LAND.”

PKK har aldrig riktat sig mot USA eller något annat land. Vi har aldrig avstått från förhandlingsbordet för att lösa denna konflikt fredligt och politiskt. I själva verket har vi förklarat inte mindre än åtta vapenvilor sedan 1993 för att bana väg för förhandlingar. PKK: s politiska projekt bygger på grundläggande mänskliga rättigheter och friheter, könens jämställhet, religiös pluralism och ekologiska rättigheter.

När ISIS inledde sin kampanj
med terror i Syrien och Irak visste vi att vi var tvungna att svara. Gruppen hotade inte bara de ideal vi har kämpat så många år för att försvara, utan säkerheten för tiotals miljoner människor. De välbeväpnade och välfinansierade staterna i regionen och världen reagerade långsamt och vägde kostnaden för åtgärder när miljoner hamnade under extremistiskt förtryck.

I augusti 2014 genomförde vi
en humanitär kampanj i Sinjar, Irak, där ISIS begick grymheter mot Yezidi-samhället som FN därefter skulle erkänna som ett folkmord. Yezidierna hade lämnats försvarslösa av världen, inför en fiende som regionala styrkor hittills inte hade kunnat stoppa. Vår första militära enhet som skickades till regionen bestod av bara sju personer. Från denna början kunde vi öppna en humanitär korridor till nordöstra Syrien, så att 35 000 civila belägrat på Sinjarberget kunde nå säkerhet. Vi fortsatte med andra krafter för att befria regionen från ISIS-kontrollen.

”TURKIET VILL INTE STOPPA ISIS EXTREMISTER”

När vår rörelse och vårt folk
gav tusentals liv i denna kamp gjorde den turkiska staten som kallar oss ”terrorister” ingenting för att stoppa ISIS-extremisterna som terroriserade oskyldiga civila i hela världen. Den turkiska staten har attackerat nordöstra Syrien med större våld i dag än de någonsin gjorde när ISIS planerade internationella attacker från territorium tvärs över deras gräns. De har skickat terroristgrupper anslutna till al-Qaida för att tortera och mörda de människor som besegrade ISIS. De ser den enkla artikuleringen av kurdisk identitet som ett större hot än de grupper som inriktade sg på oskyldiga i inte bara Sinjar och Kobani, utan Paris, Manchester och New York City.

Många amerikaner såg i maj 2017 hur den turkiska presidenten Erdogan beordrade sina livvakter att brutalt attackera fredliga kurdiska demonstranter i er huvudstad; föreställ dig vad de gör i Kurdistan. Vi är inte skyldiga till terrorism; vi är offer för statlig terrorism. Men vi är skyldiga till att försvara vårt folk. Vi tror att det amerikanska folket kommer att kunna bedöma själva vem de farliga terroristerna i denna värld är.

— PKK.


öcalan2

Abdullah Öcalan.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 oktober, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: