Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RECENSION. SARA DANIUS: OM BOB DYLAN.

 

danus


Sen hans första LP kom ut 1962 har jag varit Bob Dylan-protagonist. Eller dylanit som den lindrigt insatte Jack Hildén skrev i samband med Dylans Nobelpris i litteratur 2016. Hans argument mot Dylan var att ”det var länge sedan”. Jovisst och Sapfo och Rimbaud var ännu längre sen. För min generation är det en musik som kongenialt artikulerar livet vi levde då och våra känslor för världen och jag njuter fortfarande intensivt av hans subversiva sångsätt och poetiska texter. Jag kan testerna utantill och har burit hans musik med mig genom hela liivet. Dylan är odödlig och därmed tidlös.

Nyligen bortgångna Sara Danius har kärleksfullt och med ledig lärdom skrivit den lilla charmiga boken ”Om Bob Dylan”, liten för att den är i fickformat (rikt illustrerad) och charmig för att hon gör en personlig medläsning med ett vackert språk. Sara var förmodligen under sin korta tid Svenska Akademiens bästa ständige sekreterare sedan 1700-talet, den mest välklädda och säkert en av de mest progressiva. Boken är skriven strax före debaclet 2017 och ingenting märks ännu av det som senare skulle bli så ödesdigert för detta obsoleta kungliga sällskap.

Sara påpekar att den allra äldsta poesin i världen inte lästes utan sjöngs. Därmed är Dylan poet och poesi är litteratur. Hon gör sedan en genomgång av receptionen i svensk press med många roliga anekdoter. Därefter kommer hon in på den påstådda ”tystnaden” efter Nobelprisbeslutet och visar att samma sak gällde Samuel Becket 1969 och hade lika litet betydelse – utom för pressen. Dylan skrev sitt briljanta Nobelpristal (finns numera i bokform) och hade genomgående en ödmjuk attityd (så var det med Per Wästberg och ”arrogansen”). Medaljen överlämnades i en liten intim krets. Ingen hade kunnat göra detta bättre än Sara. Nu är hon inte med oss längre. Men Dylan fortsätter att turnera.

Vilka är mina egna favoriter av Dylans låtar?

 1.  Desolation Row. Helt surrealistiskt influerad men också en samtidsskildring som får mig att tänka på Hoppers målningar. Det händer bisarra saker hela tiden men ändå är scenen ödslig. Flera geniala rim.
 2.  Tambourine Man. Den vackraste och subtilaste av dem alla med raderna ”in the smokerings of my mind, down the foggy ruins of time”. /…/ ”Yes, to dance beneath the diamond sky with one hand wavin’ free…” Rimbaud är absolut närvarande.
 3.  Absolutely Sweet Marie. Tight komp och originell språkbehandling, energisk. Rock ‘n roll.
 4. All around the Watchtower. Dov gotisk stämning.
 5. The Times they are a-changing. Ungdomsupprorets egen hymn.
 6. Masters of War. Den klassiska protestsången vid sidan av ”Blowing in the Wind”.

Jag föredrar alltså 60-talslåtarna fram till motorcykelolyckan ungefär, men ett enstaka senare örhänge är den klart politiska Working Mans Blues. Och förstås bluestolvan ”Meet Me in the Morning” (se nedan). Det finns betydligt fler. Jag har varit på åtskilliga av Dylans konserter. I Köpenhamn spändes en dubbel regnbåge (!) över utomhusscenen i samma ögonblick som Dylan gjorde entré. Publiken: Åååååååh! Och det var inget tricks; så nära en religiös upplevelse man kan komma på en konsert.

Jag har försökt mig på några översättningar till svenska, med rim och allt: https://anarchyisorder.wordpress.com/2010/09/04/oversattningar/ Och så till sist en  inspelning från India Däck Bokcafés musikafton för en tid sedan: Dylans ”Meet Me in the Morning” med undertecknad diskret på munspel i bakgrunden.
Citat: // To live outside the law you must be honest. // You don’t need a Weatherman to know which way the wind blows. // Don´t follow leaders! // Give the anarchist a cigarette. // The Key is Frank. //


dylan4

 

vinjett2

2 kommentarer på “RECENSION. SARA DANIUS: OM BOB DYLAN.

 1. Bosse Lidén
  17 oktober, 2019

  Hej
  Jag gillar din attityd.
  Och ditt munspel!
  Bosse

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 17 oktober, 2019 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: