Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ALL KONST ÄR POLITISK.

Ytterligare en visselblåsare (det kommer flera) berättar om Donald Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det uppger advokat Mark Zaid som företräder den första visselblåsaren som riktat anklagelser mot Trump (svt).

”En sky av vittnen” hette en kriminalroman av Dorothy L Sayers om jag inte missminner mig.

FN anklagar USA för krigsbrott. Storbritannien, USA och Frankrike kan ha deltagit i krigsbrott i Jemen, visar en ny FN-rapport. Detta efter att länderna har beväpnat och stöttat den Saudi-ledda koalition som bland annat riktat in sig på att svälta civila som krigstaktik. USA anklagas också för krigsbrott i Somalia i Amnestys rapport The Hidden US War in Somalia.

Greta Thunberg fick så sent som på fredagen motta hurrarop från tusentals människor i Iowa. Men i ryska statsmedier blir hon kraftigt svartmålad. – Det finns en djup oro för att den unga generationen i Ryssland ska smittas av Gretas protest, säger Rysslandskännaren Malcolm Dixelius (Expr). Ja det får vi hoppas!

Curatorn: ”All konst är politisk”.
Kulturfestivalen i österrikiska Graz är en av världens främsta arenor för experimentell konst. 2018 valde de att sätta strålkastarljuset på landets högerpopulister, men varför ska konst vara politisk? – Det är som att fråga om solen ska titta fram varje morgon eller inte, sade festivalens chefscurator Ekaterina Degot (svt kultur). Detta i motsats till bl.a. kubanen Carlos Garaicoa, aktuell på Lunds Konsthall och Skisserna Museum (4 oktober 2019 – 2 februari 2020) som talar om ”den revolutionära utopins död”. Nej, den är inte alls död, varken här eller där, tvärtom. Fråga zapatisterna, fråga Rojava, fråga Gula Västarna och fråga Greta och hennes generation!


cubaart2

Street Art i Havanna.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 oktober, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: