Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM MONSTERLÖNER, HISTORISKAN, PALLIATIV VÅRD OCH ÖMSESIDIG HJÄLP.

Riksdagens monsterlöner. Samtliga partiledare i riksdagen tjänar över en Axén2miljon kronor om året. Förutom vänsterledaren Jonas Sjöstedt som företräder ett parti som vill sänka monsterlönerna inom politiken. Sjöstedt tjänar förvisso 66 900 kronor i månaden men av dessa pengar behåller V-ledaren bara 28 000 till sig själv. De pengar som blir över betalar han in i så kallad partiskatt till Vänsterpartiet. Ett system som även gäller vänsterpartiska kommunalråd, landstingspolitiker och riksdagsledamöter. (Aktuellt Fokus). https://aktuelltfokus.se/nya-chocksiffrorna-sa-mycket-tjanar-partiledarna  

Tidskriften Historiskan skriver om 1920-talets Harlem i New York, där den JOK2-Historiskan 3-19_s1-2, 83-84.inddafroamerikanska kulturen, litteraturen, konsten och musiken exploderade i en kreativ period utan motstycke. Läs också om Buddhas kvinnliga munkar, om Colette, vikingakvinnor i Amerika och kvinnliga juristers framgångssaga. Ett fullspäckat och intressant nummer, 3/2019.

”Palliativ vård” verkar vara ett otyg. (Trigger Warning -känsliga personer varnas!) Undantaget kan vara hospis, men även det varierar. ”Hon fick törsta och svälta ihjäl” sa en vän till mig som övervakade sin mors sista tid. Enligt den nya modellen ska man inte ”hindra eller förlänga den naturliga dödens ankomst”. Det låter kanske bra i teorin, men praktiken är barbarisk. ”Ingen dricka på dödsbädden! Men det går bra att fukta läpparna”.

På 1960-talet när jag gästspelade en sommar på långvården gällde det att till varje pris förlänga livet – även om det innebar ökat lidande. Med kroppen full av liggsår var väl döden snarast mycket välkommen. Hjärndöda patienter med kateter sondmatades år efter år. Hoppas det blivit bättre; men nu har pendeln tydligen slagit åt andra hållet: slutet ska komma så fort som möjligt. På mitt tjänstgöringsbetyg den sommaren stod det: ”Snäll och rar mot patienterna. Passar inte som sjukvårdare.” Säger väl en del – men inte nödvändigtvis om mig. Men åter till ämnet.

Varför inte stället införa assisterad suicid under humana betingelser för de obotligt och terminalt sjuka – som man redan sedan flera år har gjort i Belgien, Schweiz o.a. länder? En variant finns i tre steg; smärtstillande vid behov tillkommer. Patienten har en shunt med slang från armvecket med en ”avtryckarknapp” han själv hanterar till en seriekopplad medicincocktail som innehåller 1) lugnande och euforiserande barbiturater, därefter 2) kraftig dos sömnmedicin, och sist 3) ett preparat som stoppar hjärta och andning. Processen blir inte utdragen, patienten får somna in fridfullt och utan minsta ångest. Läkaren gör inget olagligt. Bästa lösningen även för de anhöriga som kan välja om de vill vara närvarande eller ej.

boschLäkaren tar emot detta önskemål skriftligt eller muntligt ev. med en second opinion och låter sen patienten starta processen när han/hon själv vill. Helt lagligt. Bör självklart finnas även för de som inte kan eller vill flyga utomlands för detta ändamål.

Ett värdigt slut helt enkelt. Klarar svensk sjukvård det?

***

I denna målning t.v. av Hieronymos Bosch stiger själarna upp till himlen genom den karakteristiska ”tunnel av ljus” som ibland förekommer i föreställningar om ”livet efter detta”.

***
Lästips: ”Faror för Staten av Svåraste Slag”. Politiska fångar på Långholmen 1880-1950. Stockholmia Förlag. Redan en klassiker!

***

Citatet: ”Vi ser direkt att de arter som anammat ömsesidig hjälp utan tvivel är de bäst anpassade”. – Peter Kropotkin (1842-1921) anarkist, forskare, författare.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 oktober, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: