Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

EN KOMMUNISTISK SJÖSTJÄRNA ?!

I diskussioner om gränsen tll Mexiko ska Donald Trump ha föreslagit att gränsmuren skulle göras strömförande samt kompletteras med en vallgrav med ormar och alligatorer. Presidenten föreslog också att soldater vid gränsen borde få skjuta migranter i benet för att stoppa dem, enligt The New York Times. Kreativa förslag, onekligen. Se nu till att avsätta Trump innan det är för sent – han vill säkert sitta på livstid!

Jag tänkte att jag skulle känna mig litet intellektuell om jag köpte DN istället för Aftonbladet. Jag väntade mig t.ex. en kritik av Skolverkets beslut att ta bort den grekiska Antiken från skolans historieundervisning. Ack vad jag bedrog mig; här är något av vad jag fick istället (lösnummerpris: 39 kronor).

Ledarsidan 2/10 kallar den kinesiska statskapitalismen för ”kommunism” (communis = gemensamt) och vill därför utvidga den svenska privatiseringshysterin även till det kinesiska fastlandet. Det ena totalitära systemet ska bytas mot det andra. Man påstår slutligen att ”Mao dödat flest” vilket också är fel. Den kapitalistiska imperialismen med sin liberala överbyggnad har dödat mellan 1 och 1,5 miljarder människor enbart under 1900-talet, vilket lämnar både Mao, Stalin och Hitler långt bakom sig.

I övrigt upplåter DN stort utrymme åt magasinet Filter som ännu en gång vill misstänkliggöra de apatiska flyktingbarnen: de beskylls för att vara simulanter och deras föräldrar barnmisshandlare, vilket i sin tur ger invandringsmotståndare och rasister ny ammunition. Plötsligt har fenomenet uppgivenhetssyndrom – diagnoskod F32.3A – upphört att existera.

”Att vara liberal är att vara kluven” som den store filosofen Gunnar Helén (fp) undslapp sig en gång. I detta fall att man varvar ren lögn med påståenden av tveksam sanningshalt, än det ena, än det andra. Den perfekte liberalen är enbent så han slipper välja vilken fot han ska stå på 🙂 .

Mera orwellianskt tänkande. Hennes skulptur målades om – ”De sa att rött var kommunistiskt”. Konstnären Charlotte Öberg Bakos skulptur skulle pryda Viksjö torg. Planerna var långt gångna och skulpturen hade redan hunnit bli färdig när kommunen plötsligt ångrade sig. Skulpturen, en röd sjöstjärna av metallrör tänkt att monteras över en vattenspegel, fick inte sättas upp och skulle dessutom målas om – i gult (Mitt i Järfälla). https://mitti.se/nyheter/skulptur-malades-kommunistiskt/

Och ännu mer av denna sort. Borgarna till frontalangrepp på Public Service. SVT och SR angrips nu av de borgerliga partierna. KD och M vill ”smalna av” verksamheten med ”väsentligt mindre skattemedel”. I stället ska kommersiella kanaler ta över. SD – som helst av allt vill avskaffa alla  medier utom deras egna — applåderar livligt i kulisserna. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/m-smalare-och-vassare-public-service-ska-finansieras-med-mindre-skattemedel  

Till sist en av alla rena orimligheter. Sverige har en funkisskatt (!). Alltså en extra skatt som funktionsnedsatta betalar per hundralapp bara på grund av att de är funktionsnedsatta och inte kan arbeta på den reguljära arbetsmarknaden. Det är inte rimligt, skriver debattören Sven-Peter Sörensson i ETC. https://www.etc.se/debatt/funkisskatten-bestraffar-funktionshindrade

Ja mina vänner, så där ser nyheterna ut idag – Puh!  Men nu över till något trevligare. Det finns en källa vars sorl är frid. Tibetansk buddhism.

Konsten: Octavio Ocampo (f. 1943): Buddha. Tål att granskas i detalj. Ser du vad jag ser? Coolt!


buddha

***

Boktips: Peter Kropotkin: inbördes hjälp. Nyutgåva.  Federativs 2017.  On-line: https://www.marxists.org/svenska/kropotkin/1902/inbordes/index.htm

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 oktober, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: