Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SÄGER MER ÄN TUSEN ORD.

Trump-anklagelserna ökar snabbt i den politiska tryckkokaren och vem kan ha någon sympati för mannen i det Ovala Rummet? (Counterpunch).

Den sociala arrogansen definierar mycket av vår tid. Den är obehaglig, den är dum men den undergräver också sig själv. Nedsippringsteorin är den ekonomiska elitens och de mest förmögnas sätt att hantera och desarmera den farliga demokratin på, den demokrati som har makten att omfördela rikedomar och avskaffa privilegier.När föraktet uppifrån sipprar ner sätts till slut samhällen i rörelse. (Göran Greder om social arrogans, i ETC)

KF Svarta Katten är en grupp vars syfte är att sprida anarkismens idéer genom olika kulturarrangemang. Vad kulturarrangemang innebär är upp till oss som är med i gruppen, det kan vara allt från spelningar till att måla hela staden i sprayfärg. Vill du veta mer? Eller kanske vara med och styra ihop framtida bus med oss? Mejla kfsvartakatten@riseup.net så svarar vi så snabbt vi kan! —Kulturföreningen Svarta Katten. https://kfsvartakatten.tumblr.com/


Konsten: ”En bild säger mer än tusen ord” var det ju, men i nutidskonsten gäller ofta det motsatta: ”Ett ord säger mer än tusen bilder”. Och inte vilka ord som helst utan oändliga, sövande pseudofilosofiska utläggningar. Men konstnären ska inte kommentera sitt eget verk, det är det vi har konstkritiker till. Skulpturen är undantagen, den får stå för sig själv. Förvånansvärt. Det borde gälla all visuell konst med verkshöjd. Som nedanstående verk av Jørgen Nash.


bauhaus

”Riksvapen” av Jørgen Nash. Assemblage. Courtesy pressbild/Mjellby Konstmuseum, Halmstad.

***

Citatet: ”Socialismen är människans positiva självmedvetande.”
— Karl Marx, (1818-1883) ekonom, filosof, i: De ekonomisk-filosofiska manuskripten (1844).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 september, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: