Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ENTARTETE KUNST I SÖLVESBORG.

Energi- och resursanvändningen måste minska dramatiskt. Vi måste omorganisera våra ekonomier och samhällen om de ska vara hållbara, medan BNP sjunker eller bromsar in helt (New Political Economy).

Fler än 100 demonstranter har gripits vid en demonstration i Paris, uppger polisen. Runt 7 500 poliser fanns på plats på lördagen för att stävja befarat våld från rörelsen Gula västarna och anarkistgrupperingen Svarta blocket (GP). 45:e veckan! Stå på!

Demonstranter utanför Gunnar Axéns hem kräver ursäkt till Sveriges undersköterskor för hans förolämpningar. ”Tålamodet med rika som pissar på arbetarklassen är över. Vi kräver en ursäkt till Sveriges alla undersköterskor”, säger USK:an Louise till Aktuellt Fokus.

Under hösten har konstkonflikterna avlöst varandra i Sveriges kommuner. I Sölvesborg vill man inte köpa in ”utmanande samtidskonst” och i Nacka ställde man krav på ”samhällspositiv” graffiti och nu senast har Järfälla kommun plockat ner ett verk från fullmäktigesalen med hänvisning till att det uppfattas som ”kommunistiskt” (svt). Att man som i Nacka-fallet sätter upp egna, lätt rigida regler för vad som får och inte får målas är en form av maktutövnng som inte bara kan döda kreativiteten utan dessutom strider mot vad som i Grundlagen sägs om konstnärlig yttrandefrihet. Att Sölvesborgs, Järfällas  och Nackas kommuner använder Grundlagen som vore den ett karrottunderlägg bådar inte gott. (Bild courtesy Robert Nyberg).

robertNyberg


Nazistiska Nordfront uttalar sig om ”dekadent konst” och SD är också  ivrigt aktiva i denna kampanj. Debatten handlar om allt från ”knarksvampar” till ”menskonst”, Det börjar tydligt likna nazitysklands förföljelse av ”Entartete Kunst” – urartad konst – (bild nedan) eller dagens kulturklimat i Polen och Ungern.

”I totalitära samhällen är den fria konsten något av det första som begränsas. Konsten måste stå fri. För att kunna utvecklas självständigt – oavsett vilken konstnärlig intention som ligger bakom. För att kunna kritisera och uppröra – oavsett vilka som sitter vid makten”, skriver kulturminister Amanda Lind på Instagram.


Ausstellung_Entartet.jpg
Hitler & Co på utställningen ”Entartete Kunst” 1937-38 där konstnärer som Kandinskij, Ernst, Klee och Chagall avhånades. Hitler var själv misslyckad konstnär och fick nu sin revansch. 650 verk från 32 tyska muséer konfiskerades. I de ockuperade länderna stal nazisterna alla klassiska konstverk och annat värdefullt de kommiit över.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 september, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: