Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OLYMPE DE GOUGES.

Olympe_de_Gouges2


Olympe de Gouges, ursprungligen Marie Gouze, född 7 maj 1748 i Montauban, död genom avrättning 3 november 1793, var en fransk revolutionär. Hon var politisk aktivist, feminist, författare och dramatiker. Hon är författaren till Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter (1791).

De Gouges var en företrädare för kvinnors, slavars och utomäktenskapliga barns rättigheter, och argumenterade för en sorts välfärdsstat och fördelningspolitik med hjälp av skatter. Hon publicerade 1793 Les trois urnes, ou le salut de la Patrie, par un voyageur aérien. Hon jämförde här tre statsskick: republik, en federalistisk regering och en konstitutionell monarki med varandra, vilket ledde till att hon arresterades.

De Gouges satt i fängelse i tre månader utan advokat, och tvingades försvara sig själv. Hon publicerade under fängelsetiden Olympe de Gouges au tribunal révolutionnaire, där hon beskrev förhören, och Une patriote persécutée, där hon fördömde terrorn. Olympe de Gouges dömdes till döden 2 november 1793 och avrättades med giljotin nästa dag.

Olympe var en av de allra första artikulerade feministerna, och för det fick hon plikta med sitt liv. Den franska revolutionen 1789-1793 var en borgerlig revolution. Man avskaffade feodalismen, kungamakten och kyrkans dominans. Representativ demokrati och ”mänskliga rättigheter” infördes. Men de fattigaste, kvinnor och barn och det ekonomiska systemet  fick vänta tills socialismen infördes några månader under Pariskommunen 1871 och Majrevolten 1968.

Kapitalismen hotar idag mänsklighetens fortbestånd och hela planetens överlevnad. Fortfarande återstår världsrevolutionen. Anarkafeminismen är vår tids hopp om kvinnornas befrielse.

***

https://sv.wikipedia.org/wiki/Olympe_de_Gouge

http://www.annalarsdotter.se/tankar/kvinnorna-i-franska-revolutionen-10-lektioner/

https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/08/01/anarkafeminism/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 20 september, 2019 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: