Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

LÅT OSS NU FÖRÄNDRA HISTORIEN!

Denna fredags skolstrejk, som vuxna runt om i världen har blivit ombedda att delta i, är den största mobiliseringen som hititlls har försökts av ungdomsklimatrörelsen som lanserades förra året av den svenska tonåringen Greta Thunberg. Som sådan är det en händelse av internationell betydelse. Historien visar inte bara att social förändring är möjlig, även när intressena mot den är formidabla, utan att fredlig protest är bland de mest effektiva sätten att åstadkomma det. Kampanjerna mot slaveri, för kvinnlig rösträtt och för arbetarnas och medborgares rättigheter, samt oberoende rörelser från tidigare kolonier inklusive Indien, utnyttjade alla nya former av medborgerligt deltagande och aktivism och var orsaken till framsteg (The Guardian).

Dagens globala klimatstrejk på 5000 platser jorden runt avslutas i samband med FN:s klimatmöte ”Climate Action Summit 2019” som äger rum i New York den 21-23 september. Runt 60 av världens ledare förväntas medverka på klimatmötet där Greta Thunberg är en av talarna (AB).


gretaReuters

Foto courtesy Reuters. https://globalclimatestrike.net/

”Stormningen” av Area 51 i Nevada, där utomjordingar sägs finnas i förvar, blev istället en folkfest med långt mindre än de två miljoner som anmält sig på nätet. Inga allvarliga incidenter inträffade. Gåtan Area 51 är fortfarande olöst.

”Vår neutralitet var en myt – även det vet vi idag. Vår folkvalda regering accepterade alla tyska krav, ignorerade protesterna i Sverige, censurerade pressen och levererade järnmalm till Nazityskland ända fram till krigsslutet och bidrog på så sätt till att förlänga kriget. […] Vårt handlande styrdes av nationalegoism, det var vårt eget skinn vi ville rädda, vår egen framtid vi ville säkra. Judarnas öde brydde vi oss inte om.”-—Barbro Eberan/Respons om Sveriges roll i WWII.

”Det är dom rika mot dom fattiga”, säger undersköterskan Birgitta Träsk efter att budgeten offentliggjordes. Under torsdagen samlades undersköterskor och andra arbetare i centrala Göteborg för att protestera mot den pågående välfärdsslakten i kommunen (Aktuellt Fokus).

Konstverken ”Pussy tastes like” av Camilla Jämting och ”Queera kvinnor” av Lisa Løfgren på utomhusgalleriet Friplanket i Göteborg har vandaliserats genom att delvis ha målats över. Ordet ”kulturmarxism” har också klottrats över en text (Arbetaren), Hatsvansen – vi vet vilka ni är!

Citatet: ”Sverige är ett av världens rikaste länder. Det förblir ofattbart att inte nog resurser ska kunna anslås till det faktum att barn måste födas, året runt, varje dag. Hur är det möjligt?” — Göran Greider/ETC.

***

2 kommentarer på “LÅT OSS NU FÖRÄNDRA HISTORIEN!

  1. Björn
    20 september, 2019

    LÅT OSS NU FÖRÄNDRA HISTORIEN!

    Greta du vågar och hörs men från politikerna tyst tyst tyst när miljoner dödas i krig efter krig. En som vågade…. https://www.youtube.com/watch?v=vGm4es5rJnQ

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 september, 2019 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: