Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RÖTT & SVART.

Om några dagar (20-25/9) ska barn och unga skolstrejka för klimatet i New York. Men nu sker det med stadens goda minne – alla får tillåtelse att protestera på lektionstid (ETC). New York, New York!

Det verkar svårt att sia
om utvecklingen i Hongkong. Ett är däremot säkert: varken demokratirörelsen eller Peking är antikapitalister. Våld är bara ursäktligt (om ens då) om det är revolutionärt.

Sydsvenskan: En amerikansk professor påstår att Abraham Lincoln – den gamle rasisten som hängde indianer i parti och minut – var USAs bästa president. Allting är relativt. Men han avslutar sitt resonemang med ett citat av Karl Marx; alltid något. Och på Lundasidan jublar Eskil Fagerström över Lunds ”fantastiska framtidstro”. Den lär behövas när miljardprojektet spårvägen ska betalas. Ja Lund har det mesta – bara jämlikheten återstår.

SD näst största parti. Sverigedemokraterna når högsta noteringen någonsin i SvD/Sifos mätningar – partiet ökar till 20,2 procent i spåren av gängvåldsdebatten. So sad. Och fler poliser åstadkommer inte annat än just – fler poliser. Någon övre gräns existerar ej. Om till sist varannan medborgare är polis löper resten en uppenbar risk att hamna i fängelse. USA är det stora föregångslandet här.

SUF Uppstartsträff. När: 15/9 15.00 – ca. 16.30. Var: Malmö LS, Davidshallsgatan 4. Gratis kaffe o fika! Ungdomarna som är vårt hopp. Tidningen heter Direkt Aktion.

Konsten: Ann Edholm (f. 1953) gör kinetisk konst företrädesvis med rött och svart. Ja, det är de vackraste färgerna. Sen behövs det inte mycket mer. Rött & Svart!  Lundabon Hilma af Klint (1862–1944) räknas i dag som en av 1900-talets stora konstnärer. Framförallt är hon känd för att vara en pionjär inom området abstrakt måleri. Nu verkar planerna för en egen konsthall i antroposofernas Järna bli verklighet.

När jag besökte Steinerseminariet i Järna för några år sedan satt en antroposof i skuggan av ett träd och spelade harpa och på sjön, i skymningen, flöt båtar med små eldar i . Total harmoni.

Dante Gabriel Rossetti (1828 –1882), Prerafaeliterna: Proserpine, 1874. en annan favorit (nedan).


proserpine-1874
***


Citatet
: ”Livets hemlighet finns i konsten”. — Oscar Wilde.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: