Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NACKA KOMMUN UTESTÄNGER GATUKONSTNÄR FRÅN FESTIVAL. WTF?!

Vita rumpor för Vita Huset. Schweiziska landslaget i mountainbike moonade framför Vita Huset. ”USA är ett vackert land men ledningen har jag inte mycket till övers för” säger en av dem (Expr.).

”Överallt där människor står i vägen för fortsatt exploatering och annektering av mark – inte sällan i den globala marknadens namn – tycks det europeiska våldets kontinuitet följa samma formel. Utrota varenda jävel”. – Anja Bergdahl i Flamman om Sven Lindqvist och WW II.

Migrationen: SD vill ”ha ner invandringen till ett minimum” samt ”återvandring” i annat fall förlorar de sina väljare. Ingen bra start på en förhandling men KD och M hänger på och låtsas som om det inte finns bindande regler för asylmottagande.

Tjugo konstnärer ska förvandla offentliga miljöer med sprayfärg under Nacka kommuns storsatsning: Gatukonstfestivalen Wall Street Nacka. Men den kommunala konstfestivalen vill inte associeras med graffiti, och har satt upp riktlinjer om att konsten istället ska vara ”samhällspositiv, fredlig och respektfull”. Kort före premiären petas nu den världskände gatukonstnären Huge (berömd för sina fotorealistiska avbildningar av alfabetiska figurballonger) från arrangemanget (svt).

Ett flagrant intrång på den konstnärliga friheten. Före 2014 förbjöd man all graffiti, nu ger man sig istället på innehållet och vill ändra det – bokstäverna i detta fall – men gatukonst och graffiti hör ihop.

Sluta nu genast att censurera, Nacka Kommun! Konst ska alltså vara ”samhällspositiv” inte samhällskritisk – som Trumpmålningen av Huge nyligen? Ta lärdom av moralpaniken med svamparna i Rydebäck! Där vann konsten över kommunen.  Så bör det bli även i Nacka. Annars är det inte otroligt att det blir  bojkott. Konsten skall vara fri!

huge

Courtesy Huge Art.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: