Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VAD BÖR GÖRAS?

Detta är anarkisternas förslag på vad som måste reflekteras över och vad som krävs för att häva klimatkrisen (Infoshop):

* Fossilbränsleutvinning och förbrukning måste stoppas. Fullständigt och omedelbart.
* Industriell livsmedelsproduktion måste ersättas med en hållbar odling av livsmedel på lokal nivå.
* Centraliserande maktstrukturer överutnyttjar i sig den naturliga miljön och förtrycker människor.
* Mentaliteten kvantitativt värde, ansamling, produktion och konsumtion – det vill säga marknadens mentalitet – är i sig exploaterande av miljön och förtryckande av människor.
* Den medicinska vetenskapen uppmuntrar ett förakt av kroppen och även om den erbjuder effektiva svar på symtom är den idag skadlig för vår hälsa.
* Decentralisering, frivillig förening, självorganisation, ömsesidigt bistånd och icke-tvång är fullt ut praktiska och har fungerat, både inom och utanför den västliga civilisationen, gång på gång.

http://news.infoshop.org/climate-crisis/an-anarchist-solution-to-global-warming/

De som dödade Eric kan frias. 20-årige Eric Torell som hade Downs syndrom sköts till döds när poliserna öppnade eld. När rättegången mot dem inleddes på tisdagen spelades radiotrafiken från den morgonen upp för första gången.– Skottlossning, skottlossning, vi blir eventuellt beskjutna!, skriker en polis.

21 av 34 polisanställda som åtalats för våld i tjänsten under de senaste fem åren har friats, enligt en undersökning som SVT gjorde i somras (AB).

Bloggen ”Blickens Äventyr” går tll synes från oklarhet till oklarhet i sina teologiska grubblerier och trasslar vanligen in sig i gammelegyptisk religion. Men ibland glimtar det tlll.”I religionen tycks man ofta ha behov av begrepp som auktoritet, lydnad och underkastelse”. Referenserna spretar annars åt alla håll, från Bengt Anderberg, prosten Helander, Ursula K. Le Guin (!) och Nordkorea. Men summeringen av allt detta blir ändå ”Gud är anarkist!” Empati och kärlek. Det kan både Dalai Lama och jag själv instämma i; bättre beröm kan man inte få. https://christerbroden.wordpress.com/2019/09/02/gud-ar-anarkist/

Konsten: Mary Cassatt: Cup of Tea,1879.


Tea2-jpg

***

Övrigt: Jan Guillou anser fortfarande (4/9) att ett SLÖJDFÖRBUD är ett sätt att klämma åt muslimerna. Mycket kan (M) lastas för men knappast detta. Citat: ”Och man kan på goda grunder misstänka att ett moderat slöjdförbud bara vore avsett att klämma åt muslimer i största allmänhet”. Korrekturläsaren har  bortrationaliserats..

***

4 kommentarer på “VAD BÖR GÖRAS?

 1. Christer Brodén
  18 september, 2019

  Trevligt att någon från vänster tittar på mig (Blickens Äventyr). Det har mest varit från politisk höger min blogg besökts av materialistiska hårda ateister. En blev av oklar anledning arg på mig, och en blev besviken.

  Jag berättade, att jag varken är ateist eller troende. De begreppen är ju oklart definierade. Vad skall jag tro, på läran eller på din tolkning av den? På Gud eller på din gudsbild?

  Förresten, hur hur definierar man ”vänster” så tydligt och klart, att alla håller med?

  I religionen är det bara fundamentalismen som saknar oklarhet. Skall du stena henne, så skall du! ”På riktigt” är ämnet dunkelt. Det ordet låter ”finare” än ordet oklart.

  Säger jag, att jag inte heller är agnostiker blir det riktigt fint, eller hur?

  Kunskap om obegripligt trasslig gammal egyptisk religion, hieroglyfer och annat förbjöds av kyrkan på 400-talet. Motivering var att sådant är hedendom. Men hur tolkar man moseböckerna, utan kunskap om miljön de utspelar sig i?

  Egentligen vågar jag inte tro på någon kunskap, allra minst min egen. Så fort jag får veta något nytt måste jag dessutom byta åsikt. Det är irriterande.

  Det jag vet, tror jag inte helt säkert på. Det jag inte vet, skulle jag kanske tro på, om jag bara visste vad det är. Jo, att det är det mesta vet jag, men det är att veta alldeles för lite. Och i Bibeln står det att kunskapen skall förgås, så varför skall man då veta något?

  Gilla

  • Konst & Politik
   19 september, 2019

   Hej Christer! Jag uppfattar dig som en sökare, och det är en sympatisk position. Bättre än agnostiker enligt mig. Bob Dylan har sagt att ”du kan finna sanningen men du måste bestämma dig”. Det har jag gjort och det känns skönt.

   Vad är ”vänster”? Jo, ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. I motsats tll ”höger”: Might is Right & Köpa Billigt Sälja Dyrt.

   Gilla

 2. Christer Brodén
  19 september, 2019

  Men det är lättare att hitta lögnen. Den skriker ju så högt. Och det är bara den subjektiva sanningen jag kan bestämma, inte den objektiva.

  Och är det Vägen som är Sanningen (och Livet), så är det bara vilan som känns skön. Då har du stannat vid en vägvisare, som det står ”Sanningen” på. Då är du i alla fall kvar på vägen.

  Vägen uppåt lär påminna om Trollstigen. Kör du av den hamnar du i avgrunden, där man kallar undersköterskor för parasiter. I egyptisk mytologi hette trollet, som slukade syndiga själar Ammit. Om du kunde, skulle du kanske gärna bestämma, att det är sanningen.

  PS. Jag talar ofta med en, som planerar gå i pension vid 50. Han tror inte, att han kan ”ta med sig” pengarna, utan vill förbruka dem. Men det gäller att tjäna ihop dem först. Han har anledning gilla att värnskatten försvinner.

  Arbetslinjen med pension vid 50? Det är något som inte fungerar i teorierna.

  Gilla

  • Konst & Politik
   21 september, 2019

   ”Den som söker han finner”. Fortsätt så.

   Låt mig för enkelhetens skull se dig som en sökare, utan mål menar du kanske själv. Men då är det ju vägen som är målet. Helt OK. Jag ser livet (detta och mina förra och senare) som en läroprocess. Man blir i bästa fall bättre på att leva för varje gång. Men det finns ett slutmål även här: mohksa. Värt att både leva och dö för!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: