Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MORALPANIK I RYDEBÄCK.

Israel förbjuder kongressledamöterna Ilhan Omar och Rashida Tlaibatt besöka landet efter Trumps rasistiska utfall mot dem. Man kan tro att USA och Israel är samma land…

Ryan Twyman satt obeväpnad inuti en parkerad bil när två sheriffer i Los Angeles närmade sig och avfyrade 34 skott. Hela incidenten, som inträffade på ungefär 50 sekunder, var lika chockerande som många liknande fall av polisbrutalitet som har blivit virala i USA. Men mordet på den 24-åriga trebarnspappan blev knappt en nyhet (The Guardian). Är detta det normala tillståndet i USA?  Och ”The Root Cause of Mass Shootings is the Rage of Alienation” skriver Counterpunch. Våldet har strukturella orsaker. Även polisvåldet.

Botkyrkapolitikern Ann-Katrin Matar lämnar sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Beslutet kommer efter Aktuellt Fokus’ granskning av Matars konspiratoriska åsikter på sociala medier (Aktuellt Fokus).

Moralpanik. ”Armslängds avstånd” är den numera allmänt accepterade policyn när det gäller konst och lokala politiker. Utom i Rydebäck. Kommunen strax söder om Helsingborg idiotförklaras nu online – men står fast vid beslutet om svamparna. Hundratals kommentarer har strömmat in på HD:s facebooksida. Många är raljanta, en del är förvånade, några är arga men nästan ingen är positiv till kommunens beslut att ta bort de så kallade ”knarksvamparna” från den nymålade gångtunneln i Rydebäck (HD). Det styrande blocket i Helsingborg består av partierna Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. SD har tre ledamöter. Låt nu målningen vara ifred klåfingriga politiker!

Skize kommenterar på facebook: ”Precis denna och liknande diskussioner och påtryckningar förlamar konstnärer i det offentliga rummet. Absolut inga maskrosor, regnbågsskalor eller svampar. Det rör tydligen upp det. Ej heller texter… för det påminner om graffiti och därmed ghettofiering. Streetart på beställning hänvisas numera till att bara vara sött, fint, lamt, mainstream och trist. Inga utmaningar, och med helgardering åt alla håll för att inte väcka debatt.  Jag kräks…”

Här är målningen (detalj) av en av våra bästa gatukonstnärer – som utlöst moralpaniken. Varför måste lokalpolitiker så ofta vara dumma i huvudet?


svamp

Courtesy Skize.

***

Läs här om Sture Johannessons berömda affisch med ett hampablad som fick Lunds Konsthall att stänga 1969: https://estote.se/sture_johannesson/ Har vi inte kommit längre idag?

***

 

 

5 kommentarer på “MORALPANIK I RYDEBÄCK.

 1. Björn Svensson
  16 augusti, 2019

  vilken ära att bli uppmärksammad av en av de personer som bidragit mest till mitt intresse och passion för graffiti. Spraykonst var min bibel och första riktiga insikt i graffvärlden utanför mitt lilla oskyldiga Rydebäck. Du var även bussig nog att låna ut Style Wars på vhs till mig, vilket jag fortfarande är oerhört tacksam för. Trots att vi aldrig ens träffades så skickade du iväg ditt original till mig med posten, sällan mött någon med ett sådant förtroende för en främmande människa sen då, runt 92-93. Tack Staffan! Vänligen Björn ”Ake” Svensson

  Gilla

 2. You’re a especially dazzling person!

  Gilla

 3. Pingback: NACKA KOMMUN UTESTÄNGER GATUKONSTNÄR FRÅN FESTIVAL. WTF?! | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 augusti, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: