Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

TA SOMMARNATTEN TILLBAKA!

Kärnkraften utgör numera bara 6 % av elproduktionen i världen. ”Globalt sett har fler kärnkraftverk i världen stängts än de som har byggts! Yes!” skriver Maj Wechselmann på Facebook.

Stefan Löfven om skjutningar och knarkkonsumton: – Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där. Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, säger Stefan Löfven i en längre intervju med Dagens Nyheter.

På tisdagsmorgonen målades en stor del av en klassisk muralmålning, SHOFs ”Highway”(1989) i Rågsveds centrum över. – Jag och min rumskompis såg att väggen målades över så vi sprang ned för att sätta stopp för det, säger Rågsvedsbon Mona Al Weswasi. Många Rågsvedsbor fick sig en smärre chock på tisdagsmorgonen när de passerade centrum – för där höll en av världens äldsta graffiti-målningar på att bli övermålad, vilket tidningen Mitt i var först med att berätta. Övermålningen avbröts av Rågsvedsbor som såg vad som höll på att hända (svt).

Ta sommarnatten tllbaka!
“Det är ingen nyhet att mäns våld mot kvinnor ökar under sommaren. Även, och särskilt, transpersoners utsatthet ökar. Detta är ingen slump. Trots att våra erfarenheter och upplevelser kan skilja sig åt, står vi kvinnor och transpersoner enade i att vi utsätts för samma förtryckande struktur: patriarkatet. Som i sin tur stödjer och stöds av kapitalismen. Det är i dessa strukturer våra kroppar objektifieras, stigmatiseras och säljs. Vi blir cis-männens privata egendom – egendom som de skyddar med våld. Och det våldet riktas mot oss.

Och statens ordningsmakt är inget att lita på.
Den skyddar kapitalet, skyddar cis-mannens ställning, och ignorerar och förminskar oss och våra krav på förändring. Staten, kapitalet och patriarkatet: alla sitter i samma båt. De slår mynt av vårt obetalda hushållsarbete. De privatiserar transvården. De förlöjligar och tystar våra röster i det offentliga rummet. De tar natten ifrån oss. Problemet är alltså långt ifrån några enskilda rövhål till individer. Och så säger de att feminismen har gått för långt! Men den har fan inte gått långt nog. Inte ens nära. Vi är inte nöjda förrän vi har tagit natten tillbaka! Höstnatten, vinternatten, vårnatten och sommarnatten. I natt är det vi som äger gatan, i natt är det vi som äger stan!” — SUF Göteborg / Gatorna.info.
Länk: https://suf.cc/2019/08/ta-sommarnatten-tillbaka/

S. Jacobson: Lupiner i månsken. Foto.


lupner månsken

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: