Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

LAGSTIFTA SÄRSKILT MOT RASISTISK, HÖGEREXTREM, ORGANISERAD TERRORISM!

Etiopien har planterat 350 miljoner träd på en dag. Etiopien har dragit sitt strå till stacken när det kommer till att bekämpa klimatförändringarna. På en enda dag planterade de 350 miljoner träd (AB). Alla borde ta efter – när sker samma sak i Sverige?

Det kan knappast vara något tekniskt problem med att lagstifta mot nazism om man har en exakt definition, exempelvis ”högerextrem terrorism” .Om Finland kan så kan Sverige också och då får NMR stänga ner.  Men då kan man heller inte lagstifta mot de som bekämpar nazsmen.  En upplyst folkopinion och utomparlamentariskt motstånd är bästa försvaret, men nazismen måste bekämpas på flera nivåer och från olika håll samtidigt om den ska kunna försvinna för gott. Exits verksamhet är inneffektv. AFA angrips nu från höger. De sista ögonvittnena från Förintelsen går snart bort. Vad händer om ingen längre kan berätta? Vad händer om ingen längre konfrontativt får försvara demokrati mot diktatur?

ant2

Sverige har undertecknat ”förbud mot rasistiska organisatoner” både i FN och i EU. Trots detta har vi inget uttalat förbud, endast den tandlösa HMF-lagen. Som uppenbarligen inte hindrar vare sg antisemitism eller nazistisk organisering, vilket man får förmoda var lagstiftarens avsikt. Högerpopulism á la SD går helt under radarn. Regerngen utreder just nu ett förslag om förbud mot rasistiska organisatoner. Den vanliga invändningen är att ett förbud kan utvecklas till ett sluttande plan där till sist allt utom mittenliberalism är förbjudet. Men ska det vara så svårt? Är det bara bekvämare att förbjuda rökning än att förhindra kommande folkmord?

Ett kapitalistiskt samhälle förödmjukar människor på daglig basis, vilket skapar ackumulerade aggressioner som bara väntar på utlösning. Det är därför det är så effektivt med syndabockar, vare sig dessa är judar, romer, invandrare eller AFA:iter utan någon som helst rationell grund. Nazism, fascism och rasism är inte åsikter utan sociala problem som inte existerar i frihetligt socialistiska samhällsbildningar.

Våldet. Bloggaren Sven Tycker är inne på rätt spår när han menar att ASAP Rocky-fallet inte vore något konstigt om det inträffat  i USA där fysiskt våld är normaliserat till sklllnad från i Sverige. Aggressiv kapitalism formar aggressiva och otrygga individer som i värsta fall söker sig till xenofobi och terrorism.

Konsten. Konsthallen i Uddevalla visar under sommaren en samlingsutställning med samtida måleri. Gruppen TAOP (The Act of Painting) består i grunden av holländska konstnärer som sedan 2013 söker internationella samarbeten. I år har turen kommit till Sverige. Initiativtagare till det flytande och föränderliga konstnärskollektivet är konstnärerna Raymond Cuijpers och Jeroen Hofhuizen. (Omkonst).TAOP

Bild courtesy http://www.omkonst.se: Processdriven abstraktion.
The Great Longing – The Act of Painting – Konsthallen, Bohusläns museum, Uddevalla, 4/5 – 1/9 2019.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: