Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

BYE BYE, NMR! SUF-RAPPORT 29/6.

Vid lunchtid på lördagen försökte nazister ta sig in i Lund men kom inte antifalängre än till Centralstationen där antifascister stoppade dem.Jag befann mig på Stortorget men såg inte till dem så det måste ha varit en blixtvisit (20 minuter visade det sig) och något annat törs dom väl inte. Polisen grep tre personer. Snart hade resterna av NMRs ömkliga ”näste 3” lämnat Lund.Kom aldrig tillbaka! Inga nazister ska få skräpa ner Lunds gator. Här håller vi rent.

SUF:s rapport från dagen kommer här.

”Nazisterna fortsätter att hetsa, lundabor fortsätter göra motstånd.
Lördagen den 29 juni, blott tre veckor efter det senaste fiaskot, dök ett tjugotal NMR-nazister upp i Lund och genomförde ännu en flygbladsutdelning genom stan. Nazisternas flygbladsutdelning stoppades då ett gäng antifascister och upprörda slöt upp på centralstationen och protesterade mot deras närvaro i Lund. Till svar på detta kastade nazisterna glasflaskor fyllda med vatten på antifascisterna och använde sig utav sina fanor som vapen. Polisen var snabbt på plats men som vanligt betraktade de antifascisterna som det största hotet och höjde först batonger och pepparspray, men sedan kom även kravallpolis och polishundar utan munkorg riktade mot antifascisterna – för att beskydda nazisterna. Trots att de hade polisen på sin sida så stod nazisterna rädda och försökte göra sig små framför pressbyrån samt dölja sina fanor. Vart tog ’modet’ vägen kan man undra? Det som de visade så stolt bara några minuter innan. Dagen blev ännu ett fiasko för NMR då de blev ivägkörda med svansen mellan benen och två av deras medlemmar blev arresterade.

follow

Varje gång NMR dyker upp får Lundabor lära sig att nazisterna inte lätt försvinner och att vi måste vara många som sluter upp, men att vi är starkare tillsammans än vad de någonsin kommer att vara. Det är bara vi själva som har möjligheten att se till att Lund, och alla andra orter i Sverige, är fria från nazister. Men det Lundaborna även fick lära sig är att polisen och ordnings-vakterna tydligt är på deras sida. Det syntes både i polisens respons men också när ordningsvakterna från centralstationen misshandlade en tapper antifascist, brottade ned hen och lade mycket vikt på hens bröstkorg, något som lätt kan leda till andningsproblem och stora skador.

Vi har sagt det tidigare, och vi kommer att upprepa det igen och igen. Fascister är inte välkomna i vårt samhälle, vi tänker inte tillåta dem att sprida sitt hat och sitt förtryck. Vi är beredda att stå upp för våra kamrater, vänner och hela arbetarklassen i försvar mot fascisterna. Deras hat når inga gränser, är du allt annat än en vit, hetero och cismanlig nazist själv kan du bli en måltavla för dem. Kampen mot dessa våldsfixerade, massmördarälskande terrorsekter tar inte slut förrän klassamhället har försvunnit, vilket är vårt egentliga mål. Och fascister ser vi som en av klassamhällets mest hängivna väktare. Vi vill uppmana alla att gå med i kampen mot fascismen vart den än dyker upp. Den går inte att ”debattera” bort som många tror, för då ger man dem utrymme att sprida terror. Fascisterna skräms undan först när riktigt motstånd sätts mot dem, endast när den sociala kostnaden av att vara fascist ökar så försvagas de, och de kan endast helt försvinna genom vår egna, direkta aktion mot de strukturer som förtryck bottnar i, stat och kapital. På www.suf.cc kan du läsa om ännu ett av NMRs fiaskon”. — SUF Lund.

På lördagen beviljades också NMR polistillstånd för allmän sammankomst anti?! (allmänt slagsmål ska det nog vara) under årets politikervecka i Almedalen på Gotland. Det framgår att cirka 300 personer förväntas närvara. NMR kan ståta med att ha förstört Almedalen för alla andra redan i förväg; till slut kanske enbart NMR blir kvar på ön eftersom allt fler partier och föreningar hoppar av på grund av hotbilden. Vilket förmodligen också är avsikten; populära lär de aldrig bli. Här spelar polisen rollen av nyttiga idioter – precis som vanligt. Portförbjud alla nassar på Gotland – låt dem simma hem!

Om nutidskonsten tycker jag som så att det som är bra ännu inte utkristalliserat sig. Vilket är helt naturligt och gäller alla epoker. Skillnaden är kanske att den nutida produktionen är så enorm. En stor andel kommer inte att betraktas som konst överhuvud, en mindre andel som intressant och en ännu mindre andel som bra. Två eller tre verk blir oförgängliga, resten blir efterhand enbart omoderna. Detta avgörs av Konstvärlden och ytterst av de helt subjektiva konnässörer (curatorer med flera) som ingår i den, en mycket begränsad krets. Ungefär som DSM:s sammanträden på American Psychiatric Association (APA)s kontor, där diagnoser röstas igenom av en liten skara medelst handuppräckning. Vad som uppskattas av publiken eller av konstnärerna själva är en annan femma. Sedan 1980-talet och fram tills idag är minimalismen på återbesök medan realismen (äldre eller nutida) i hemlighet är populärast.


helen2

Helen Scherfbeck: Konvalescenten, 1888. En retrospektiv visas under 2019 på Royal Academy i London.

***

Boktips: Pierre Gilly: Europa mot katastrofen. Verbal förlag 2019. Boken kan beställas därifrån.

***

Övrigt: Konst&Politik: Fortfarande rekordartade besökssiffror! Det värmer mitt svartröda hjärta! ❤ Berätta gärna för dina kamrater om denna intressanta blogg och välkommen tillbaka! Word out.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: