Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NÅGRA MILITANTA ARBETARAKTIONER FRANKRIKE 2000 – 2020, LISTA.

manifestation-frankrike


Anarkismen i Frankrike uppmärksammades redan 1793 med gruppen ”Les Enragés”, och 1840 med PJ Proudhons ”Egendom är stöld!” som inspirerade den franska arbetarklassen. Under ”Folkets vår” 1848 sade Mikhail Bakunin att ”i Pars är revolutionen en fest utan början och utan slut”. Pariskommunen 1871 hade tydliga anarkistiska inslag som Louise Michel och hennes svarta fana. Under majrevolten 1968 ockuperades 50 fabriker i Frankrike och historiens första vilda generalstrejk med 10.000 000 arbetare genomfördes. Idag fortsätter franska arbetare sina månghundraåriga revolutionära traditioner som Europas radikalaste arbetarklass. De hotar att spränga fabriken eller håller sina direktörer fångna. Franska industrihistorien är full av vilda konflikter, med De Gula Västarna som det senaste inslaget i den självständiga arbetarkampen.

Källor: Dagens Arbete, sv.wikipedia.org och Anarchimedia. https://da.se/2016/10/darfor-gar-det-sa-vilt-till-i-frankrike/

Aktioner 2000-2019.

• 2000 Textilarbetare hos Cellatex ockuperar sin fabrik och häller ut 5 000 liter rödfärgad svavelsyra i floden Meuse i protest mot att fabriken ska läggas ner.
• 2001 Anställda hos hushållsapparats-tillverkaren Mouline¬x protesterar mot uppsägningar vid flera fabriker. De hotar att spränga en fabrik. Vid en annan kör de ner en dyrbar maskin i en flod.
• 2008 Flera tusen bilarbetare invaderar den stora bilmässan, Mondial Automobile, utanför Paris i protest mot stora nedskärningar hos Renault.
• 2008. Anarkistkollektivet Tarnac 9 arresteras anklagade för sabotage. Efter en lång rättsprocess frikänns samtliga nio. Skriften ”Det Stundande Upproret” sprids över världen på många språk.
• 2009 Hundratals arbetare hos däckfabrikanten Continental i Clairoix slår sönder ett länskontor i ilska över ett domstolsbeslut, som innebär att de förlorar sina jobb. Skadorna uppskattas till över 100 000 kronor.
• 2010 Arbetarna vid Sodimatex, till-verkare av heltäckningsmattor åt bilindustrin, placerar molotovcocktails runt en gasfylld cistern, och hotar att blåsa ut hela fabriken. De kräver högre avgångsvederlag.
• 2012 Stålverksarbetarna vid Arcelor-Mittal vill förhindra nedsläckningen av den sista masugnen i Florange. De ockuperar både kontoren och fabriken, stoppar snabbtåg på järnvägen, och går 35 mil till fots till Paris.
• 2014 Goodyear-arbetare håller två direktörer som gisslan i 30 timmar i protest mot nedläggningen av fabriken. 2016 döms åtta av dem till fängelsestraff. Domen har överklagats.
• 2016 Nuit debout-rörelsen, ”nattvake-rörelsen”, skapas som en fortsättning på flera stora demonstrationer mot förändringar i arbetslagstiftningen. På kvällar och nätter möts folk på centrala torg i många städer. Man diskuterar, lyssnar på musik och föredrag, och funderar över hur man ska förändra världen.
• 2018, 2019, 2020 – Gula Västarna (franska: Les gilets jaunes) är en proteströrelse som startade i Frankrike i november 2018 i anslutning till regeringens beslut om höjda bensinskatter. Ett gemensamt tema i protesterna är missnöje med de nyliberala reformer regeringen infört efter valet 2017 och där presidenten Emmanuel Macron är symbolen för denna politik. Gula Västarna har genomfört demonstrationer i Paris varje helg, hittills under ett halvår, och trots ett enormt polisiärt övervåld fortsätter de beslutsamt sin kamp. Rörelsen är ledarlös och antiauktoritär och radikaliseras kontinuerligt.


gv


 

En historia av Anarkism.

• De franska facken har från början präglats av anarkism, syndikalism och av direkta aktioner.
• Arbetare känner sig i dag desperata, och övergivna av arbetsgivare som inte vill förhandla.
• För många löntagare har det blivit svårare att träffa de som verkligen tar besluten.
• Genom att hota att spränga fabriken väcker man uppmärksamhet. Regeringen kanske engagerar sig, och tvingar företagsledningen till förhandlingsbordet.
• Fabriksnedläggningen stoppas sällan, men ofta får de uppsagda arbetarna mer stöd och bättre avgångsvederlag.
Källa: Sophie Beroud, statsvetare vid universitetet Lyon II och specialiserad på sociala konflikter.

Var och en har rätt att strejka.

• 11 procent av löntagarna i Frankrike är organiserade i ett fack. Vid många mindre arbetsplatser finns ingen fackförening.
• En fransk industriarbetare kan välja mellan flera fack. De två största centralorganisationerna är CGT och CFDT. Båda två har industrifederationer.
• CGT var tidigare nära knutet till Kommunistpartiet, och står mer till vänster än CFDT, som anses vara mer reformistiskt.
• Även om facken proportionellt sett är mycket mindre än i Sverige, har de ett inflytande i samhället. De ingår till exempel i styrelserna för flera institutioner, som Försäkringskassan och a-kassan.
• När de sluter kollektivavtal gäller det för alla löntagare, även de som inte är organiserade. Ofta deltar anställda, som inte är med i facket, i aktioner.
• I Frankrike är strejkrätten individuell.


barricade_rue_soufflot

Barrikad på Rue Soufflot, Paris 24/6 1848.

***

Citatet: ”Vi vill och har alltid velat”. — Folkpartiet / Liberalerna.

***

Övrigt: 2.500 besökare idag! Det tackar vi för ❤ !

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: