Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DET VAR EN GÅNG.

År 2018 skärptes lagen om öppenhet för bidrag till politiska partier. Orsaken var Europarådets rekommendation om ett gemensamt regelverk för att stärka demokratin och motverka korruption vid finansiering av politiska partier och valkampanjer.”Från och med nu är det dessutom principiellt förbjudet att ta emot anonyma bidrag.” skrev Kammarkollegium som ansvarig myndighet på sin hemsida. Nyamko Sabunis kampanj har alltså tagit emot anonyma bidrag till minst en opinionsmätning som använts internt i Liberalerna för att få henne vald (AB).

Antal vallöften i svenska valmanifest har ökat från c:a 300 år 1991 till c:a 2000 år 2014. De rödgröna har uppfyllt fler vallöften än f.d. Alliansen. Källa: Vallöftesdatabasen, Elin Naurin, Göteborgs universitet. Man kan tillägga att de reformer allmänheten vill ha sällan överensstämmer med de frågor politikerna driver. Därför finns inga sådana vallöften (typ fri tandvård) och ingen statistik heller.Väljarna står till vänster om sina politiker, i alla partier.

Någon mätning av det demokratiska underskottet har vad jag vet inte utförts – det skulle säkert bli en kalldusch. Direktdemokrati borde vara första prioritet – men då riskerar politikerna sina feta arvoden och privilegier, så det aktar dom sig för att införa. Ett verkligt demokratiskt folkstyre har hela tiden varit praktiskt möjligt.

 


snobbeb

 

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: