Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM RASBEGREPP, ARBETARKAMP OCH UNGDOMSKULTUR.

Jag begriper inte bruket av rasbegreppet. Alla nu levande människor tillhör samma ras. Några neandertalare eller denisovamänniskor finns inte längre, bara Homo Sapiens. Skillnader i hudfärg, hårfärg eller ögonfärg har heller inget med ras att göra, även om ”rasdiskriminering” eller ”rasifiering” syftar just på särbehandling utifrån sådana yttre attribut. Däremot finns det olika etniciteter, kulturer och religioner där den ena inte behöver vara bättre eller sämre än den andra. Rasisternas tal om ”den vita rasens överlägsenhet” är dubbelt fel: det finns ingen ”vit ras” och ingen som är ”överlägsen”. Det finns européer – som knappast varit mänsklighetens välsignelse genom historien.

Se även: USAs krig – lista. https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/08/14/usas-krig-och-invasioner-lista/

JO kritiserar: Medlingsinstitutet partiskt i hamnkonflikt. Enligt ett uttalande från justititeombudsmannen, JO, har Medlingsinstitutet agerat partiskt i avtalskonflikten mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet under våren (Flamman). Dessutom anser jag att Arbets(givar)domstolen ska läggas ner. Facklig militans är vad arbetarklassen behöver.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen har den psykiska ohälsan bland unga vuxna i åldern 18-24 år ökat med 70 procent på tio år. Vad säger detta? Det är uteslutet menar jag att en sådan kraftig ökning har individuella orsaker. I stället bör man titta på hur livssituationen i samhället har förändrats det senaste decenniet för unga, och därmed är politiska, sociala och ekonomiska åtgärder lika viktiga som det som sker inom psykvården. Vi kan kräva av ett utvecklat samhälle att ungdomstiden ska vara en fest och ett äventyr – i trygga omgivningar, inget mindre.

Se även: Ungdomskultur som dialektiskt uttryck för ekonomi och politik. https://anarchyisorder.wordpress.com/category/ungdomskultur-2/


ships-1912

Courtesy Konstantin Bogaevsky : Skepp, 1912. Wikiart.

***

Boktips: Karen Kurczynski: The Art and Politics of Asger Jorn: The Avant-Garde Won’t Give Up, 2014. 

 

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: