Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

UPPRORSMANNEN WAT TYLER.

SD-politikern Stefan Falktorp blev känd för hela Sverige när han uttalat sig till Expo att kvinnomisshandel inte är så allvarligt om det bara skett en gång. Nu kan IRM avslöja att Falktorp vill förbjuda muslimer att komma till Sverige baserat på en fejkad video om att Slovakien skulle ha förbjudit muslimska migranter. Falktorp har även spridit propaganda från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (IRM).

Marja Lemne i Metro kommenterar: – Det är trångt i mitten av svensk politik med många liberala partier, men detsamma gäller för de konservativa partierna på högerkanten. Det hål som har uppstått i svensk politik finns egentligen på vänsterkanten, där ska det bli spännande att se om Vänsterpartiet kan fylla luckan, säger hon (Metro).

Spännande? Not. Det behövs ett antikapitalistiskt parti typ danska Enhedslisten för att fylla det ”tomrummet” –  som annars riskerar att bli permanent. Svensk partipolitik känns inte på något sätt relevant. Man försämrar för vanligt folk, höjer sina egna arvoden, diskuterar petitesser och intrigerar mot varandra men vem tar tag i de för samhället existentiella frågorna? Det får den utomparlamentariska antifascistiska miljövänstern göra. Helt gratis, under bittert motstånd och ibland med fara för livet, så behovet av spänning är redan tillgodosett, med råge. Vi klagar inte. Men kampen fortsätter!

Wat Tyler (1341-1381) var en engelsk bondeledare
och anförare av det så kallade Wat Tyler-upproret i England den 13 juni 1381. År 1351 försökte Englands kung införa maximilöner och nya skatter som lades på alla över 15 år – och då utbröt Wat Tyler-upproret. ”När Adam grävde och Eva spann, vem var väl då en adelsman?” frågade rebellerna sig trotsigt dagen innan de tågade in i London, där bland annat ärkebiskopen slogs ihjäl. Det var således idéerna om social och ekonomisk rättvisa, människans lika rättigheter, idéer som skulle finnas kvar och återkomma långt senare, som proklamerades.

Bondeupproren i Europa kulminerade med stora folkresningar i Tyskland under 1500-talets reformation. Gerard Winstantly och ”The Diggers” framträdde i England med radikala krav på jämlikhet och jord åt de fattiga 1649. Allt detta och mer därtill skedde före den stora Franska Revolutionen 1789-1793 då de mänskliga rättigheterna stadfästes för första gången i världshistorien. Anarkismen har en ännu äldre historia – den börjar med filosofen Zenon från Kition på 300-talet f.kr.


Nedan: Wat Tyler stormar en av adelns borgar 1381.


wat-tyler-reb-1381
***
Se även: The Diggers. https://anarchyisorder.wordpress.com/2014/08/21/the-diggers-1600-talets-frisinnade-jordockupanter/

***

2 kommentarer på “UPPRORSMANNEN WAT TYLER.

 1. Björn
  26 juni, 2019

  Spännande? Not

  Ja behöver de rikaste skattesänkningar? Det är den stora massan som köper varorna som skapar tillväxt.Vanligt folk har mycket ide´r till nya företag hjälp dem igång.500 miljarder har EU blivit lurade på i moms vad finns då inte i skatteparadisen gör som Trumph lägg på en avgift på 25-30 % vid överförningar till paradisen tills de redovisar öppet.Hitler sänkte räntan till 3% här finns ränta på 20-100% och det är unga och redan skuldsatta som råkar illa ut behöver vi va sämre än Adolf.Vid finanskrisen 2008 hade Lehmans en dollar själva för varje 40 dollar de lånat ut undrar hur det är här med huslånen.Vill ha en statlig bank då bankerna skinnar oss.

  Gilla

  • Konst & Politik
   26 juni, 2019

   Ja, även en blind höna kan hitta ett korn men varken Trump eller Hitler är bra exempel.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: