Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

WE ARE EVERYWHERE!

I helgen tågade enligt uppgift två miljoner Hongkongbor i protest mot utlämningslagen till Kina. Detta av en total befolkning på sju miljoner. Som opinionsyttring är den svårslagen. Diktatorn Xi försöker på alla olika sätt att assimilera inte bara Hongkong utan även Taiwan och på sikt lyckas han förmodligen med det.

Samtidigt är det moltyst i kinesiska medier om 30-årsdagen för studentmassakern 1989, antagligen för att redan ämnet i sig kan riskera att vara uppviglande.

Den amerikanska försvarssekreteraren Patrick Shanahan meddelade  i måndags utplaceringen av cirka 1 000 fler trupper till Mellanöstern för det han sa var ”defensiva ändamål” och citerade ”oro över ett hot från Iran” (Reuters). Vi vet nog varifrån hotet kommer och inte är det från Iran…

Är extremhögerns momentum över? Flera fackliga centralorganisationer i Brasilien mobiliserar för en generalstrejk  mot det nya pensionssystemet (eller snarare avsaknad av pensionssystem) som regeringen lagt fram i kongressen (Intis).

Kraftig uppgång för vegetarisk mat. Försäljningen av vegetariska produkter har ökat rejält under de senaste åren. Forskare tror att både klimatdebatt och hälsoaspekter spelar in. Ica har ökat försäljningen av färska vegetariska produkter med 90 procent bara på ett år. Hamburgerkedjan Max säljer tio gånger fler vegetariska hamburgare i dag än för tre år sedan (svt).

International Volunteers of the Rojava Revolution.— Unicorn Riot.


we are


Citatet: ”Kapitalismen kan inte ‘övertygas’ att begränsa tillväxten mer än en mänsklig varelse kan ‘övertygas’ att sluta andas. Försök att implementera ‘grön’ kapitalism, att göra den ‘ekologisk’ är dömt av systemets natur ty det är ett system som kräver oändlig tillväxt.” — Murray Bookchin (1921-2006) grön anarkist, inspiratör till Abdullah Öcalan och revolutionen i Rojava.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: