Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MARX, HEGEL OCH ZENBUDDHISM.

”I ett och samma tal nyligen visade Bernie Sanders varför han är ett existentiellt hot mot det politiska etablissemanget. Han riktade in sig på fattigdom och exploatering och namngav kapitalismen som skyldig och demokratisk socialism som lösningen”, skriver Jacobin Magazine.

Alexandria Ocasio-Cortez anklagar Trump-administrationen – som just inlett sin återvalskampanj – för att etablera koncentrationsläger längs gränsen mellan USA och Mexiko, där invandrare ”brutaliseras med dehumaniserande förhållanden och dör” (Huffington Post).

Det är välbekant att filosofen Schopenhauer var tilltalad av buddhismen och indiskt tänkande, men det var också Hegel och Marx, skriver Gary Leupp i en intressant artikel i Counterpunch, ”Marx and walking Zen”. https://www.counterpunch.org/2019/06/18/marx-and-walking-zen/

Eskilstunas framgångssaga med återvinning uppmärksammas av The Guardian (UK). Man har lyckats vända utvecklingen och antalet arbetstillfällen åt rätt håll tack vare ett framsynt miljötänkande. Eskilstuna är nu världsbäst på sitt område. https://www.theguardian.com/environment/2019/jun/18/eskilstuna-how-a-swedish-town-became-the-world-capital-of-recycling

Sverigedemokraterna vill förbjuda elever att använda andra språk än svenska under skoltid. Det är i Skurup, där SD är största partiet, som de lokala företrädarna har lagt en sådan motion. Detta är en rasistisk assimileringspolitik som i Sverige har riktats mot samer, i Danmark mot innuiter och i Australien mot aboriginer. Vi trodde den försvann med 1950-talet, men nu vill SD återuppliva den och annat nonsens från det förflutna; skadeverkningarna lär bli omfattande.


nvandrng

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: