Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

USA ÖNSKAR SIG KRIG MOT IRAN. GLOBAL KLIMATSTREJK I SEPTEMBER.

USA anklagar Iran för två attacker mot oljetankers i Omanbukten nyligen, något som ökar krigsrisken. Iran tillbakavisar påståendena. Minns startskottet i Vietnamkriget – attacken i Tonkinbukten 1964 som USA själv arrangerade och sen använde som förevändning till att angripa Nordvietnam. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Helst innan det hela urartar. ”Lek inte med lejonets svans” som ett iranskt ordspråk säger.

Hela världen ska stanna upp – i en hel vecka. Det är den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg, som utlyser en ny jättestrejk nu till hösten – allt för att rikta världens blickar mot klimatförändringarna.”Nästa stora strejk kommer vara mellan den 20 och 27 september, och den här gången vill vi att även vuxna ska strejka från sina jobb”, skriver Thunberg på Instagram.

Och den 6-8 september 2019 anordnas den största olydnadsaktionen i den svenska klimatrörelsens historia. Folk mot fossilgas är ett unikt samarbete mellan aktionsgrupper runt om i landet. Ses vi i Göteborg den 6-8 september 2019? Läs mer och skriv upp dig för fortsatta uppdateringar på https://folkmotfossilgas.earth (gatorna.info).

Sionismen leder till apartheid. Israel har kommit att bli en stat enbart för judar och använder etnisk rensning för att nå det målet. Därför är det helt rätt av vänstern att kritisera Israel, skriver Bo Widergren i ETC.

”Kapitalet ser inga som helst problem i en allians med fascisterna för en fortsatt utsugning av arbetare, i ett desperat försök att hålla det döende systemet vid liv. Vi låter oss inte luras av illusioner om en mänsklig och snäll form av kapitalism. Fascismen är en oundviklig konsekvens av vårt ekonomiska system, den är helt enkelt kapitalism i förfall”, skriver Riktpunkt/SKP med anledning av naziattacken på vänstern i Lund för drygt en vecka sedan. Nassarna åkte på stryk och kan vänta sig mer om de tänker göra om det.  Lund – nazifri zon sedan 1991!

Årets konstmässa i Basel håller öppet 16-19 juni och i två andra städer och visar konst från 286 gallerier och över 4 000 konstnärer. Minimalism och wellpappfärgade ytor (jmf: Nina Roos) plågar fortfarande nutidskonsten, men här finns också annat. Som Xinyi Chengs koloristiskt dova, opaka och mättade målningar av människogestalter, med en särskild glöd i undermålningen. Avbildningar verkar fortfarande vara tillåtet, om än i undantagsfall.


XINYI-CHENG

Courtesy Xinyi Cheng.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: