Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

INSIDAN UT. CIVIL OLYDNAD.

Mot fängelsesamhället.


cell


Fängelset är själva grunden för Statens auktoritet och en hårdgjord yta för kapitalistiska sociala relationer. Det är det grundläggande hotet som gör att vi accepterar en daglig behandling som består i utnyttjande och missbruk. Det är en helgedom för makten och ett monument över futiliteter. Det är kameror, rörelsesensorer och väggar av massiv betong armerad med taggtråd. Det är ett pågående experiment i nedtryckandets psykologi. Det är en sweatshop som kör på återställt slavarbete. Det är en tvångsseparation som bryter upp familjer och begråter de som älskade varandra. Det är det sista sketna stoppet innan du deporteras tillbaka till det liv du flydde från. Det är en spännande arbetsplats där plitar tjänar in sin lön på att hålla människor i burar. Det är en steril tidskapsel, där individer kidnappas från nuet och hålls kvar i limbo i många år intill slutet.

För dem inuti är kampen mot fängelset ofta en kamp för överlevnad. Det är en ständig kamp för att bevara vilken värdighet du nu kan ha på ett ställe som är utformat för att mala ner dig. För dem på utsidan är det en kamp att bryta igenom hindren för institutionaliserad isolering – fysisk, teknisk eller byråkratisk. Det är en strid att bygga och upprätthålla relationer med dem som staten skulle få dig att glömma. Fängelser är konstruerade för att vara ogenomträngliga fästningar. Kampen för deras avskaffande är skrämmande. Men oavsett om du är på insidan eller utsidan, är deras fortsatta existens en motsats till själva begreppet frihet … och en som kräver motstånd.

— bandit.

Courtesy https://sub.media/video/trouble-20-inside-out/? Övers. S. Jacobson 2019.

***

”Vore det inte bra för svensk politik om fler personer som gjort fel och som gjort bort sig kunde bli politiker?” frågar sig en skribent på Politism på tal om SD:s svårförklarliga popularitet trots de oavbrutna skandalerna. Mitt svar blir nej, det är illa nog som det är. Och om en statsministerkandidat inte har varit eller blivit en skurk blir han heller inte statsminister, president eller motsvarande. Se på Trumps ”kvalifikationer”: mer än det klassiska kejsarvansinnet är inte nödvändigt för att bli tuppen på gödselhögen mitt i ett träsk av trögflytande parlamentarisk spillning. Det behövs en monsterstor j-vla grävskopa och ett antifascistiskt anticimex för att röja upp här. Det vore bra för svensk politik.

http://www.politism.se/story/darfor-lockar-den-sverigedemokratiska-folkrorelsen-sa-mycket/#post-64385


burn”I läroboken ses Greta som ett angrepp
mot demokratin”. Läroböckerna likställer i praktiken aktivister som Greta Thunberg med terrorister och varnar uttryckligen gymnasielever för civil olydnad. Det säger Kurt Wicke, forskare och samhällslärare som skrivit en avhandling där han analyserat tio läroböcker i samhällskunskap (Tidningen Folkhögskolan). Kan det kanske bero på att Säpos weasel word ”våldsbejakande extremism” fått fotfäste i språket? Ständigt denna vessla! som en annan detektiv, Ture Sventon (nedan) brukade säga.


Ture Sventon                         vessla2

 

 


  ”Ständigt denna (Ville) Vessla!”  Courtesy kongeniale tecknaren Sven Hemmel. Fotnot: Engelskans ”weasel word” syftar på ett ord med listig och förledande innebörd, ett ”vessle-ord”.

***


 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: