Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

GAUDI: 137 ÅR FÖR ATT FÅ BYGGNADSTILLSTÅND.

”Republikanerna hade en hel partiapparat men ingen kunde ta kontroll över Trump och hans sympatisörer. Ingen har lyckats moderera agendan, de som försökt har blivit uppkäkade och utspottade. Nu hukar de inställsamt av rädsla för den lynniga makt och hotfulla svans som villigt attackerar alla som inte anses tillräckligt lojala”. Mattias Svensson (AB) recenserar Rick Wilsons bok ”Everything Trump Touches Dies” och det Republikanska partiets pyramidala urartning. Bra titel på den boken måste man ändå säga.

6 dödsfall, 23 fall av verkanseld och 13 varningsskott är resultatet av polisens skjutningar bara under 2018. ”Dagens poliser får en felaktig utbildning i situationer där de kan behöva använda tjänstevapen”, säger forskaren Magnus Knutsson. Och ingen inom polisen lyssnar på honom. Snart har vi en amerikansk situation även här: Skjut först och fråga sen.

Kvinnorna nobbar Åkesson.
I SCB:s undersökning från maj 2018 hade partiet stöd bland 15,1 procent av kvinnorna, en siffra som kom att sjunka till 14,8 efter valet. Och som nu – ett år senare, ligger på 13,4 procent. På ett år har partiets stöd bland kvinnor alltså minskat med 1,7 procentenheter. Det tar sig, sa pyromanen.

Efter 137 år (!) har Antoni Gaudis (1852-1926) mästerverk
Sagrada Familia i Barcelona Antonifått byggnadstiillstånd. Det slår de svenska tillståndsbyråkraterna med många hästlängder. Men liksom de medeltida katedralerna hade ett tusenårsperspektiv går tiden sakta än idag för katedralbygget, som beräknas vara färdigt någon gång under 2026, tidigast, efter att det påbörjades redan 1882. (The Art Newspaper). De antiklerikala i FAI/CNT försökte bränna upp den under revolutionen men det gick inte; till skillnad mot Notre Dame i Paris är Sacrada Familia byggd i sten och cement, utan träkonstruktioner. Tur för den! Andra kyrkor strök däremot med – som hämnd för de fascistiska prästerna som gärna stod i kyrktornen och besköt arbetarna med kulspruta. Shame on you, svartrockar! Leve FAI/CNT! Och leve Gaudi! Må hans verk få stå i tusen år.


 

gaudi

Antoni Gaudi: Sagrada Familia, 1882-2026.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: