Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KLIMATET KAN RÄDDAS MEN KRÄVER EXTRAORDINÄRA ÅTGÄRDER.

Den 6 juni 1944 inleddes D-dagen, västmakternas invasion i Normandie. Så långt är det rätt. Men det var Röda Armén som vann i Stalingrad, krossade nazismen och intog Berlin. USA atombombade. De Gaulle gjorde ingenting utom att ta åt sig äran för La resistance och Churchill gav världen Kalla Kriget. Nej, segrarna var inte USA, Frankrike eller England som visserligen koordinerade med men inte vann det avgörande slaget 1945 då Hitler sköt sig i bunkern. Och där borde nazismen ha stannat kvar.


follow


Forskare vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii har uppmätt den högsta koldioxidnivån sedan mätningarna började. Halten är nu lika hög som när delar av Antarktis var skogsbevuxet för över tre miljoner år sedan. (TT).

Fåglar dör av svält i norra Stilla Havet.
Julie Parrish säger att detta massutdöende av en art av lunnefåglar är ett av flera som hon sett de senaste fem åren. Då rör det sig totalt om miljontals fåglar, poängterar hon. ”Det är inte bara Berings hav, utan hela norra Stilla havet förändras. Jag tror att ekosystemet skriker rakt ut åt oss och vi ignorerar det på egen risk”, säger Parrish.

Greta Thunberg hör till de allt fler som inte ignorerar situationen. Högerextrema Nya Tider känner sig mer hotade av henne än av klimatkrisen, och sprider som bäst antisemitiska skrönor om att hon representerar Georg Soros.

Nej, ingen finansiär eller hemlig agenda finns bakom henne, påpekar Malena Ernman: Hela kampanjen är ideell. Något som högern inte ens kan föreställa sig – den gör ju ingenting utan att tjäna pengar på det. Men om någonting blir olönsamt i längden så är det klimatkrisen – om vi ens överlever. Än finns det hopp men då krävs snabba och extraordinära insatser, t.ex. av FN och andra internationella organisationer. Men framförallt av allmänheten i hela världen och där är Greta populär! Att hon är en ovanligt mogen person för sin ålder visar hon genom att envist hålla fast vid sakfrågan och inte fästa något större avseende vid uppmärksamheten för sin person. Heja Greta! Klmatrevolution!

Här kommer till sist något som är lika ovanligt som efterlängtat: En engelsk barnbok om anarkismen! Något för India Däck Bokcafé. Brian Heagney: ”ABC’s of Anarchism” . PDF-länk nedan.

ABCsOfAnarchy


abcCover

***

Love, Peace & Understanding – Anarchy is Order

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: