Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

”FRÅN FATTIGDOM TILL FRAMGÅNG”?

Jag begriper mig inte på Nyamko Sabuni som verkar göra vad som helst för att bli ledare för miniatyrpartiet Liberalerna (3,8 %). Hennes familj var politiska flyktingar som kom från Zaire till Sverige 1981. Om de hårdare regler för invandring hon nu föreslår hade gällt då skulle familjen förmodligen inte släppts in eller fått stanna i Sverige. Därmed inte sagt att Ullenhag skulle vara mer liberal – hans angrepp på undersköterskorna nyligen visar att även han vinglat långt ut på högerkanten. Johan Pehrson står för den färglösaste pragmatismen och smälter ledigt in i tapeten.

Vänsterliberalismen a la Per Gahrton eller Olof Lagercrantz (1960-1975) finns inte längre; idag är (L) ett strikt högerparti som gärna flirtar med SD.

Det är för tidigt att säga något väsentligt om ”de isolerade barnen” i Ystad. Något har gått väldigt fel, ja, men varför är fortfarande oklart. ”Inget brott har begåtts” säger domstolen men nyhetsrapporteringen är inte ett dugg bättre än den okontrollerade ryktesspridningen. Handlar det t.ex. om utvecklingsstörning och fattigdom? Eller allmän desperation och mytomani?  Likgiltiga myndigheter? Ingen vet, men alla skyller på föräldrarna, inte på samhällssituationen, socialen eller de närboende.

Är inte alla barn vår gemensamma angelägenhet?
Förslaget om ”föräldrautbildning” – vart tog det vägen? En gång var Sverige det bästa landet i världen för barn. Mycket av Stefan Löfvens nationaldagstal handlade om barnens rättigheter och möjligheter, i ett land som gått ”från fattigdom till framgång”. Gäller det verkligen för alla? På vissa specifika sätt är Sverige bra, men konkurrensen är skral. Med våra resurser borde vi vara bäst om inte fördelningen fallerade.

Eller är Sverige fortfarande – ett klassamhälle.


history

***

En kommentar på “”FRÅN FATTIGDOM TILL FRAMGÅNG”?

  1. Pingback: URL

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: