Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

FÖRSVINN NAZISTER!

“NMR i Lund anföll idag en riksdagsledamot, poliser, journalister och antirasister. Själv fick jag en kraftig spark i magen av en nazist. Men det var ändå fint att se så många sluta upp så fort för att markera mot nazisterna. Vi skräms inte. Vi kämpar emot.” skriver Victor Pressfeldt på Twitter.

I ett klipp som Victor Pressfeldt publicerat på Youtube ser man hur högerextremisterna går till attack mot vänsterpartister och börjar slåss med polisen och närvarande ordningsvakter. Även förbipasserande tonårsflickor blev attackerade av nazisterna. Enligt uppgift ska totalt sex nazister gripits av polisen. (Aktuellt Fokus).Lund är och ska vara en nazifri zon – så våga er inte hit igen om det så är för 15 minuter!

***

Tillsammans är vi starka – inga nazister i vårt Lund!

När: 2019-06-08 14:00
Var: Stortorget, Lund

Lördagen den 1:a juni så blev antirasister i Lund brutalt angripna av nazister ifrån Nordiska Motståndsrörelsen. NMR hade dykt upp tidigare under dagen för att provocera genom en av deras sedvanliga flygbladsutdelningar och nästan direkt sparkat ner ett av Vänsterpartiets bokbord. Då blev flera nazister gripna. Efter att fler antirasister samlats på platsen så gick nazisterna iväg, följda av ca 40 antirasister (de flesta av dem tonåringar). Vid Bantorget mötte de upp de nu släppta nazister som tidigare sparkat ner Vänsterpartiets bokbord. Efter en halv minut skrek de ett kommando och vände sig om och inledde ett förplanerat och samfällt våldsamt angrepp.

De som nu är gripna efter denna händelse är alla nazister. När media, och även polis, pratar om en konfrontation mellan ”två grupperingar” så är det helt enkelt fel. Detta är fakta: Nazisterna kom till vår stad för att de vill provocera. De anföll på givet kommando en grupp av framförallt ungdomar.

De gjorde detta för att skrämma oss. Vi skräms dock inte av nazister. I vår stad har vi en lång historia av antifascistiskt motstånd. Alla lundabor känner till hur vi stoppade nazisterna den 30:e november 1991 och 2008.

Nazistisk aktivism sker inte heller i ett vakuum. Det sker i en period av tilltagande konflikter i samhället och i en situation där fascistiska idéer sprider sig allt mer. Det har aldrig fungerat att ignorera nazismen: NMR:s nergång från en växande rörelse till den allt mer desperata sekt är tack vare att folk visat att de inte i välkomna, vare sig i Göteborg, Kungälv, Lund eller någon annanstans. Historien är tydlig: nazismen måste dras ut i ljuset.

Låt oss återigen visa att nazister aldrig kan skrämma oss och att de aldrig kommer få ett fotfäste i vår stad. Vill din organisation skriva under detta upprop? Mejla oss på Facebook så lägger vi till er.

— Lundabor mot Rasism  https://gatorna.info/threads/tillsammans-ar-vi-starka-inga-nazister-i-vart-lund-2192/


anti

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 juni, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: