Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

LIKHET INFÖR LAGEN? INTE ALLS.

Det råder ingen ”likhet inför lagen” – det är bara tomma ord och de rättsvårdande myndigheterna verkar vara nöjda med det. Poliser har en gräddfil genom rättssystemet som inte tillkommer vanliga medborgare. Polisen står de facto utanför lagen – med fallet Eric Thorell som belysande exempel. Rättsröta borde vara den riktiga beskrivningen. Det är detta auktoritära och juridiskt dubiösa träsklandskap som SD, KD och M vill satsa mer pengar på.

SVT har gjort en granskning av domar mellan 2014-2018 som involverar polisen. Av tusentals anmälningar ledde enbart hälften vidare till en förundersökning. Av de förundersökningarna var det enbart 34 som ledde till rättegång. Slutligen var det 13 personer som fälldes, majoriteten av dem poliser men också några få arresteringsvakter är inkluderade. Påföljderna utmäts i homeopatiska doser.

Räknar man från 1990 har 36 personer skjutits till döds av svensk polis, med en markant ökning de senaste åren, uppger Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLjz6K/36-ihjalskjutna-sedan-90-talet–bara-en-polis-domd/promo I snitt skjuter polisen 1-3 människor om året; svenska nazister dödar också i genomsnitt drygt 1 människa om året  under ungefär samma tidsrymd. 2013 sköts 4 och 2018 sköts 6 personer av polisen. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7012892.

I Norden har svensk polis rekordet i dödsskjutningar. En (1) polis av alla här inblandade har dömts för vållande till annans död (i mars 2000). Hålspetsammunitionen och bristen på alternativ till verkanseld kan vara en bidragande orsak, i övrigt väntar denna skjutglädje på en förklaring. Källa: Polisen, TT, DN, AB. Se även: https://www.expressen.se/nyheter/rikspolischefen-vill-inte-veta-av-kritiska-rapporten/


polis

***

Se även: ”Avveckla polisen – skapa alternativ!” https://anarchyisorder.wordpress.com/category/avveckla-polisen-skapa-alternativ/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: