Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ASSANGE ÅTALAD FÖR SPIONERI.

Klappjakten på Wikileaks, Chelsea Manning och Julian Assange går nu in i ett nytt skede.

”Justitiedepartementets beslut att resa spionanklagelser på 17 punkter mot Julian Assange indikerar en dramatisk eskalering under president Trump för att täta läckor av sekretessbelagd information och syftar helt och hållet på First Amendment-skyddet för journalister. Nu senast har en brottsbekämpande tjänsteman gett en analytiker sekretessbelagda dokument till The Intercept, en nationell säkerhetsnyhetswebbplats. Juridiska fackmän anser att åtal för journalister som gör sitt arbete skulle bryta mot det första tillägget i konstitutionen, men möjligheten har ännu inte testats i domstol eftersom regeringen aldrig tidigare har åtalat en journalist enligt spionlagen”, skriver The New York Times.

Här kan man jämföra med den svenska IB-affären 1973 där journalister åtalades och dömdes för spioneri tack vare ett kryphål i lagstiftningen. Dessutom har nu svenska åklagare, med 7 års fördröjning,  åter tagit upp sexanklagelserna mot Assange.

Tidningen fortsätter: ”Även om han inte är en vanlig journalist, är mycket av vad Assange gör på WikiLeaks svårt att skilja på ett juridiskt meningsfullt sätt från vad traditionella nyhetsorganisationer som The New York Times gör: Söka och publicera information som tjänstemän vill hålla hemliga, inklusive klassificerade nationella säkerhetsfrågor, och vidta åtgärder för att skydda källans konfidentialitet”.

Och om Assange utlämnas till USA och döms för spioneri kan dödsstraff utdömas i värsta scenariot. Men ytterst handlar detta inte bara om journalisters frihet utan om yttrandefriheten i sig. Kommer den att överleva Trump-administrationen?


wikileaks

***

Övrigt: Idag fredag är det klimatstrejk! Strejker kommer att hållas i 119 länder och i över 1623 städer världen över. Bara i Sverige kommer det vara minst 100 strejker.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 maj, 2019 av i * KRÖNIKAN, Wikileaks och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: