Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

PROBLEMET ÄR KAPITALISMEN.

kapital


Vi har bara två eller tre årtionden på oss att vända om.
Produktion baserad på oändlig ackumulering, oavsett konsekvenserna, är huvudmotorn i det kapitalistiska systemet. För att livet på jorden ska förbli hållbart är valet för mänskligheten enklare än någonsin. Antingen gör vi slut på det nuvarande kapitalistiska systemet, som redan har tagit oss bortom en punkt utan återvändning, eller så står vi inför social och ekologisk kollaps inom de närmaste generationerna. Den härskande klassen, med sina privata strålkastare och helikoptrar, säkerhetsvakter, bunkrar och lyxlägenheter, planerar redan hur man kan undvika effekterna av klimatförändringar, stigande havsnivåer och alla slags katastrofer.

Å andra sidan kommer den globala arbetarklassen och de fattiga inte ha något sådant privilegium. Vi betalar redan för kapitalismens ekonomiska kris. Nu går den samman med miljökrisen. Och återigen är vi de första offren. Den senaste cyklonen Idai som drabbar södra Afrika har lämnat minst 750 döda, hundratals fler saknas och 100 000 bor nu i läger med hotet om utbrott av kolera och malaria. Katastrofer som denna kommer bara att bli frekventare och mer intensiva. Tillsammans med hotet om imperialistiska krig kan den kommande miljökrisen inte vara plötslig men den blir inte mindre allvarligt.

Det behöver inte vara så här. Det är i vårt intresse som arbetstagare att organisera oss för ett nytt produktionssätt innan det är för sent. Ett där behov och inte vinst vägleder vårt kollektiva beslutsfattande. Där en global lösning på miljöskador kommer att vara möjlig eftersom klasser, stater, gränser och pengar är ett avlägset minne av ett självmordstörstande förflutet. Där människor kan möta utmaningarna i den naturliga världen genom ömsesidigt bistånd och inte snedvriden konkurrens. Det är vår lösning. Till skillnad från utopiska system för att få befintliga regeringar att rädda planeten, är världens kommunistiska revolution, där producenterna kollektivt bestämmer vad de behöver för att leva i ljuset av vad som är hållbart, det enda praktiska alternativet. De materiella förutsättningarna för detta existerar redan (hus står tomma medan människor sover på gatorna, matöverskott på hyllorna som helt enkelt kastas bort medan miljoner dör av hunger, tekniska framsteg går förlorade för krigsmaskiner istället för medicin, exponentiella mängder personlig konsumtion av varor i ”rika länder” kastas bort bara på grund av modenycker). Men så länge som kapitalismen regerar, kommer miljöförstöringen att fortsätta.

Vi har en värld att rädda. I processen måste vi avskaffa systemet för vinst för de få och ta över driften från grunden.

Ovanstående artikel är hämtad från den nuvarande upplagan (nr 47) av Aurora, de kommunistiska arbetarnas organisations bulletin. Courtesy libcom. Övers. S. Jacobson 2019.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 maj, 2019 av i * KAPITALISMEN ÄR PROBLEMET, * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: