Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

PETER DAHL 1934 – 2019.

”Vad vill jag? Skapa liv, stämning, uttryck.”

En stor målare har gått till historien, en av de sista stora i Sverige. Frodigt, frejdigt och romantiskt måleri. Nu, efter Gerhard Nordströms (1925-2019) tidigare frånfälle återstår nästan bara Lars Lerin (f. 1954) och Odd Nerdrum (f. 1944) som är i livet. Vem ska föra den grandiosa målartraditonen vidare?

Peter Dahl var son till Hans Peter Dahl och Ragna, född Askvik. Familjen dahl4flyttade i februari 1939 från Norge till Bromma i Stockholm. Hans farmor och farbröder, bland andra grafikern Chrix Dahl, var kvar i Norge; hos släkten i Vestre Aker tillbringade han somrarna som barn. Han blev svensk medborgare 1954. Från 1999 fram till sin död var han gift med Tina Hamrin Dahl, fil.dr i religionshistoria och fil.mag. i statskunskap. De bodde på Kungsholmen i Stockholm.

Dahl utbildades på Konsthögskolan
i Stockholm 1958–63 samt undervisades på Gerlesborgsskolan 1959–69 och på ett flertal andra privata och statliga konstskolor. Han har varit huvudlärare på Valands konsthögskola i Göteborg 1971–73 och professor i måleri på Konsthögskolan i Stockholm 1975–79.

År 1970 blev Dahl ryktbar med målningen ”Liberalismens genombrott i societeten” – även kallad ”Sibyllatavlan” – ur serien Drömmar i soffhörnet. Tavlan, som ställdes ut på Göteborgs Konsthall, beslagtogs den 11 december av polisen, som efter ett halvår fick återlämna tavlan till Dahl. Den hänger numera på Göteborgs konstmuseum.

Peter Dahl fick sitt stora publika genombrott 1982 på Konstnärshuset i Stockholm med bland annat målningen ”Parken”. Ännu folkligare blev han med tolkningarna av samtliga ”Fredmans epistlar”, 87 litografier som visades runt om i landet från 1984. Dessutom presenterades målningar i Bellmans anda. Dahl är också känd för sin stora passion fantasivärlden Caribanien. På Sigurd Rings gata 12 i Aspudden har Dahl haft sin ateljé på fjärde våningen, med utsikt över Vinterviken; ateljén är i dag en bostadsrätt. Ateljén har senare legat högst uppe i fastigheten på Norr Mälarstrand 26 på Kungsholmen i Stockholm, med utsikt över Riddarfjärden. Dahl är representerad vid bland annat Kalmar konstmuseum och Moderna museet.

Peter Dahl var också en utmärkt författare av memoarer, där han bl.a,. skildrar sin verksamhet som konstprofessor och lärare. Han var socialist men ville inte ta order av stalinistsekterna på 1970-talet.

År 2006 tilldelades Dahl
medaljen Illis quorum av tolfte storleken. Han är representerad i Bonniers porträttsamling. Den 18 maj 2019 meddelades att Dahl avlidit i stillhet, 85 år gammal. Nedan målningen”Borgerlig bakgrund”. Salve! RIP.


dahl 3

***

Övrigt: Det enda intressanta inslaget i Eurovision Song Contest i Israel var de palestinska flaggorna, tack vare Island och Madonna. Och det är fortfarande en gåta varför Israel räknas som en europeisk stat — ta en titt på kartan.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 maj, 2019 av i * KRÖNIKAN, Peter Dahl och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: