Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NMR MÖTTE BESLUTSAMT ANTIFASCISTISKT MOTSTÅND I KUNGÄLV.

1 maj 2019 demonstrerade nazisterna i NMR i Kungälv. De lyckades ta sig till sin slutdestination men trots starkt polisskydd mötte de ett massivt motstånd på vägen dit och tillbaka. C.a 1000 motdemonstranter visade att nazisterna inte är välkomna i Kungälv! En bred och kraftfull antifascism ledde till att nazisterna gick blödande och skärrade tillbaka.

NMR har satsat på Kungälv sedan inför valet 2018. De har haft ett antal offentliga flygbladsutdelningar och aktiviteter i Kungälv och ställde upp med två kandidater i kommunalvalet. Låga valresultat visade att deras propagandasatsning inte gett stor effekt. De försökte återigen koncentrera sig på Kungälv genom att lägga en av sina demonstrationer på 1 maj där.

NMR samlades på parkeringen utanför kexfabriken i Kungälv för att göra sig redo för sin demonstration. Samtidigt samlades antifascister för att gå en 1 majdemonstration mot nazism i Kungälv. Motdemonstranterna samlades vid Resecentrum och gick mot centrala Kungälv. När nazisterna börjat sin demonstration tog sig antifascister till deras demonstrationsväg och slutdestination Nytorget. När nazisterna kom till Nytorget hade c:a 1000 motdemonstranter samlats vid torget för att visa att de inte var välkomna. Det regnade knallskott och pyroteknik över nazisterna när de tog sig mot torget. När de var framme stördes sammankomsten av både saker som kastades och av motdemonstranternas slagord och protester.

Antifascisterna var många och visade tydligt att de inte ville inte ha nazisterna där! På vägen tillbaka gick de med skydd av poliser samma väg som de kom och poliserna lyckades inte skydda nazisterna mot de som inte ville ha dem där. Rädda och ledsna tog de sig vidare på demonstrationsvägen för att till slut bli stoppade av polisen. Nazisterna hade attackerat polisen vid ett flertal tillfällen under dagen och blev stannade tills polisen plockat ut de som skulle gripas. 25 nazister greps för våldsamt upplopp, hets mot fokgrupp och våld mot tjänsteman.

Enligt sina egna siffror lyckades NMR endast samla lite över 400 personer på demonstrationerna, varav 160 i Ludvika och c:a 250 i Kungälv. Vad som för NMR skulle vara en dag för dem att visa sin styrka och skrämma sin omgivning, slutade med ett fiasko där de mötte motstånd och blev bortbussade. Tack vare att de ansvariga för gården de skulle vistas på efter demonstrationen kastade ut dem, kunde de inte heller ha sin avslutande aktivitet där. De avslutade istället dagen med att samlas 30-40 personer på IKEA:s parkering vid midnatt.

De antifascistiska motdemonstranterna
var många och i alla åldrar och visade på olika sätt sin avsky mot att nazister demonstrerade genom staden. Det fanns en stark solidaritet och kamratskap bland de som deltog och vi vill tacka alla för ett gemensamt motstånd under dagen!
1 maj i Kungälv kan ses som en antifascistisk seger där det inte var lätt att vara nazist. Kampen fortsätter och fascism behöver stoppas i alla dess former. Organisera dig och fortsätt gör motstånd mot nazister och deras aktivitet på det sätt du vill och kan. All antifascism är nödvändig.

Har du information om nazistisk aktivitet i Västra Götaland eller vill du organisera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss!
— afa-goteborg@riseup.net


NMR

PS. Red. S. Jacobson. Siffrorna är sammanvägda från flera källor. Bild: AFA. Courtesy https://antifa.se/2019/05/03/nmr-motte-antifascistiskt-motstand-i-kungalv/

***

Citatet: ”We can make the World Greta again!”  — Isabella Lövin (MP).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 maj, 2019 av i * KRÖNIKAN, NMR BESEGRAT 1MAJ 2019! och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: