Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RONALD MALLET’S FORSKNING OM TIDSRESOR.

Om fysikern Ph.D. Ronald Mallet’s (f. 1945) bakgrund här: https://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Mallett och här: http://www.phys.uconn.edu/~mallett/main/main.htm Det som följer är en intervju i Quora, till svenska av S. Jacobson 2019.

***

Konceptet med en cirkulerande stråle av laserljus för att vrida rum och tid är okomplicerat. De teoretiska detaljerna är dock ganska invecklade och det experimentella genomförandet av konceptet är utmanande. Einstein visade att massa och energi är samma sak. Den tidsmaskin vi har konstruerat använder ljus i form av cirkulerande lasrar till varptid. /…/

”Så om tyngdkraften kan påverka tiden och ljuset kan skapa gravitation då kan ljuset också påverka tiden – kan du utveckla? ”

Enligt Einsteins allmänna relativitetsteori går klockor olika i och utanför ett gravitationsfält. Detta har verkliga praktiska konsekvenser som påverkar den inledande konfigurationen av det globala positioneringssystemet (GPS). Det visar sig att klockor i din bils GPS-enhet, som ligger på jordens yta, där tyngdkraften är starkare, kör långsammare än klockor på hög höjd, som de ombord på satelliter som kretsar runt jorden. Gravitationsverkan i tid vid olika höjder måste beaktas för att GPS-systemet ska fungera. I Einsteins teori visar det sig att inte bara jorden kan skapa gravitation men också ljuset. Det är ljusets energi som skapar tyngdkraft. Följaktligen, eftersom tiden påverkas av tyngdkraften och ljus kan skapa gravitation på grund av sin energi, kan ljus också påverka tiden. Det är kärnan i min forskning.


timetravel


Mänsklighetens Mind-Matter Machine

”Så skulle det vara riktigt att säga då att din teori om tidsresor är den tredje delen av tidsresorpusslet, medan de andra bitarna är Newtons lag om universell gravitation och Einsteins regel om generell relativitet i en kronologisk tidslinje?”

Min tidsresorsteori kan ses som en kulmination av vår förståelse för gravitation som först betraktades av Newton och sedan förstås på djupare nivå av Einstein … Vad jag undervisar studenter om är vikten av att inse att möjligheten till tidsresor vilar på solid fysik baserad på Einsteins arbete och i hans speciella relativitetsteori är möjligheten att resa i framtiden riktig.

”Din teori om tidsresor bygger på en av de två teoretiska delarna av Einsteins relativitetsteori – generell relativitet – i motsats till speciell relativitet. Men tar det också hänsyn till den andra grundpelaren i fysiken, kvantmekaniken? ”

Kvantmekaniken erbjuder en utväg ur ”farfarsparadoxen” genom begreppet parallella universum. Enligt detta koncept kommer du, när du reser i tid, att komma fram i ett annat universum. I det universumet kan du göra vad du ville och det skulle inte påverka det ursprungliga universum du kom ifrån.En reva i tiden

”Under min studie av din forskning finner jag att du ofta hänvisar till ”gapet” mellan det tekniska och det teoretiska, kan du förklara?”

Det har ofta hänt att en teoretisk förutsägelse i fysiken har överskridit de tekniska möjligheterna hos ingenjörer att realisera en viss applikation. Ett exempel på detta är lasern. Konceptet bakom lasern utvecklades av Albert Einstein år 1917. Det var dock inte förrän 1962 som teknik fanns
som kunde förverkliga en praktisk laser. /…/ Den fysiska karaktären hos vilken tidsmaskin som helst är sådan att tidsresor till det förflutna endast är möjligt från framtiden till den tidpunkt då tidsmaskinen var påslagen. Därför betyder det faktum att vi inte har sett tidsresenärer från framtiden att maskinen ännu inte har byggts. Det är en missuppfattning att Einsteins speciella relativitetsteori säger att ingenting kan gå snabbare än ljusets hastighet. Dessutom har det spekulerats att subatomära partiklar, takyoner, teoretiskt förutsagda partiklar som färdas snabbare än ljusets hastighet i vakuum, existerar och överensstämmer med Einsteins relativitetsteori. Det har också blivit förutsett att tachyoner skulle kunna användas för att skicka signaler tillbaka i tiden. Innan de nyliga CERN-resultaten har blivit noggrant kontrollerade är det för tidigt att dra några slutsatser.


Tiden i en flaska


”Posttjänsten har kommit långt från Pony Express, FedEx, Fax och Email. Om och när tror du att mänskligheten kommer att kunna skicka det språkliga meddelandet i flaskan tillbaka till det förflutna?”

Att skicka meddelanden till det förflutna kommer så småningom vara möjligt. Hur snart beror på tillräcklig finansiering … Vad folk inte inser är att experiment har gjorts som faktiskt visar att detta är möjligt.


”När de flesta tänker på tidsresor, förutom H.G. Wells ‘The Time Machine’, talar de om 1960-talets tv-show The Time Tunnel. Har du ett ”säkert datum” för när din immateriella egendom blir verklighet? ”


Det är inte möjligt att bestämma ett datum för tidsmaskiner eller hur snart människor kan resa genom tiden, eftersom utvecklingen av tidsresor beror på framgången med experiment, teknik, genombrott och finansiering. Men jag tror att en mänsklig tidsresa kan inträffa i detta århundrade.


”Du har hänvisat till din tidsmaskin som ett ”tidigt varningssystem”, hur så?”En tidsmaskin skulle fungera som ett tidigt varningssystem i den meningen att information som skickas från framtiden om eventuella katastrofer som jordbävningar och tsunamier. Det kan leda till att åtgärder vidtas i nuet som skulle rädda tusentals liv … Tänk om vi kunde skicka varningar tillbaka till det förflutna om något som 9/11, antalet liv vi skulle spara. För mig är det det som gör det värt ansträngningen och det är vad jag hoppas kunna se under min livstid.


”Med dessa varningar i åtanke, vad sägs om att avvärja mord, som Lincolns, Kings, Kennedys, etc.?”


Det kan också vara möjligt att resa tillbaka i tiden för att förhindra mord. Jag har ofta funderat på vad rasförbindelserna i landet kunde ha varit om Lincoln hade överlevt mordförsöket. Tyvärr finns det alltid möjligheten att tekniken används för både dåliga syften och bra. Därför är det viktigt för allmänheten att vara medveten om möjligheten och att ta itu med frågan om lagstiftning … När en resa uppstår, om någon har förändrat det förflutna, så kan allt som vi tycker vara vår verklighet bli en förändrad verklighet. Så det måste regleras för att se till att vi inte gör fel.


As time goes by

”Det tillkännagavs att Spike Lee kommer att göra en film, preliminärt med titeln Time Traveler, vad säger du? Och du listar dina favoritfilmer om tidsresor på din hemsida, [Tidsmaskinen, Apornas Planet, Någonstans i tiden, Tillbaka till framtden,, Time Cop, Frequency, Butterfly Effect och Déjà Vu]. Har du några nya att lägga till? ”


Basic Books har publicerat mina memoarer ”Time Traveler: En forskares personliga uppdrag att göra tidsresor tll en realitet” som finns tillgänglig på Amazon och Barnes & Noble. Boken är både en självbiografi och en populärvetenskaplig bok som beskriver min personliga resa från min fars död till utvecklingen av mitt arbete på en tidsmaskin baserad på Einsteins generella relativitetsteori. En spelfilm baserad på boken som Spike Lee ska göra är för närvarande under utveckling. En ny film som jag har sett som kreativt använder begreppet tidsresor är ”Source Code”.    — Courtesy Quora.


***

Kommentar: Jag tror personligen att Ronald Mallet (eller någon annan) kommer att lyckas även om andra är skeptiska. Att ljus kan skapa gravitation kände jag inte till, men så är det säkert. När det gäller att tidsresenärer från framtiden enligt Mallet inte dykt upp och att tidsmaskinen därför ännu inte har byggts, kan man tillfoga att den mest aktuella teorin om UFOs just nu är att det handlar om just tidsresenärer (som enligt alla vittnen huvudsakligen har vår kroppsbyggnad) från vår egen planets framtid, inte om interstellära resor – vars genomförbarhet dessutom inte är bevisad. Här följer en (animerad och av allt att döma fiktiv) illustration till detta, i tre delar (Courtesy Project Blue Book). Och om den inte är autentisk i vårt universum kanske den är det i ett annat  🙂 .

 

 

 

***

Ray Bradburys berömda novell ”A Sound of Thunder” om tidsresors komplikationer finns här: https://web1.nbed.nb.ca/sites/ASD-S/1820/J%20Johnston/short%20stories/A%20Sound%20of%20Thunder%20with%20questions%20–Ray%20Bradbury.pdf

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 april, 2019 av i * KRÖNIKAN, tidsresor och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: