Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ERIC THORELLS AVRÄTTNING. AVVÄPNA POLISEN!

Åklagaren väckte i dag 13/4 åtal mot tre poliser för dödsskjutningen av Eric Torell, 20. En åtalas för vållande till annans död, och två för tjänstefel. Den polis som åtalas för vållande till annans död sköt Eric Torell när han hade vänt ryggen till.

Det vakthavande befälet på stationen gav de två utkallade poliserna fel uppgifter – de fick order att hitta en ”farlig beväpnad man” – som det sen visade sig redan var gripen. I den stämningen ser de då Eric på avstånd, en ung man på rymmen med Downs syndrom och autism, enligt mamman på en 3-årings nivå, som viftar med ett leksaksvapen. Klockan var c:a 04.00 på natten. Dom anropar inte utan skjuter honom direkt med 25 skott, det dödande i ryggen. En enorm tragedi. Båda poliserna var nyutexaminerade, och där får de högst poäng i skytte om de skjuter ett dödande skott i kroppen, inte varningsskott och inte i benet utan helst i hjärtat. De gjorde som de blivit lärda. Eric fick heller inte första hjälpen.

Räknar man från 1990 har 36 personer skjutits till döds av svensk polis, med en markant ökning de senaste åren, lista nedan. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLjz6K/36-ihjalskjutna-sedan-90-talet–bara-en-polis-domd/promo I snitt skjuter polisen 1-3 människor om året; svenska nazister dödar också i genomsnitt drygt 1 människa om året  under ungefär samma tidsrymd. 2013 sköts 4 och 2018 sköts 6 personer av polisen. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7012892. I Norden har svensk polis rekordet i dödsskjutningar. En (1) polis av alla här inblandade har dömts för vållande till annans död (i mars 2000). Hålspetsammunitionen och bristen på alternativ till verkanseld kan vara en bidragande orsak, i övrigt väntar denna skjutglädje på en förklaring. https://www.expressen.se/nyheter/rikspolischefen-vill-inte-veta-av-kritiska-rapporten/

 • Mars 2019. Polisen har skjutit en man i 20-årsåldern i Ale utanför Göteborg. Mannen vårdas nu för livshotande skador på Sahlgrenska (texten uppdateras).
 • Augusti 2018, Stockholm 2/8. Tredje polisiära dödsskjutningen i rad på kort tid. Den 20-årige mannen, Eric Thorell,  som 3 poliser pepprade full med bly – 25 skott – var autistisk och med Downs syndrom. Han bar på en leksakspistol. Ett vittne säger sig ha hört 7 skott avlossas. Skotten avlossades vid Norrbackagatan i Vasastan i Stockholms innerstad under torsdagsmorgonen efter att, som polisens säger, ”en person betett sig hotfullt”. Personen som sköts avled därefter på sjukhus. Åklagarmyndigheten meddelade under förmiddagen att de inleder förundersökning utan någon misstänkt. (svt). Med denna skjutning har polisen dödat 33 personer 1995-2018.
 • Juli 2018, Linköping, 21/7. Ännu en polisiär dödsskjutning. En misstänkt rånare som sköts av en polis i Linköping under natten har dött. Polisen sköt ”i nödvärn” efter att ha attackerats av mannen. – Vi försöker fortfarande att identifiera mannen, säger Lars Byström, polisens presstalesman. Ingripandet inleddes strax efter klockan 03 på lördagsmorgonen när en polispatrull tvingades jaga efter några misstänkta rånare (AB). Med gårdagens dödsskjutning har polisen nu dödat 32 personer sedan 1995.
 • Juli 2018. Norrköping. En psykotisk man, Joakim Andersson, 29, sköts till döds i centrala Norrköping under natten mellan torsdag och fredag (19-20/7) i samband med en läkarundersökning (!). En polisman uppges ha avlossat skott ”i nödvärn” mot mannen, som inte är känd av polisen sedan tidigare. (Norrköping News).
 • April 2018. Stockholm 23/4. En man avled efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i samband med att polisen ingripit när mannen utövat våld mot en kvinna. När polispatrullen kom till platsen  var mannen knivbeväpnad. Polisen sköt då verkanseld och träffade mannen.
 • Mars 2018, 28/3 Örebro. Polisen har skjutit en man i ett fordon i Örebro man försökte stoppa med flera skott under en biljakt. Mannen avled därefter på sjukhus (SR/P4 Örebro).
 • Mars 2018, Luleå. En man i 30-årsåldern har skjutits av polis i samband med ett ingripande i en brinnande lägenhet i centrala Luleå under kvällen. Mannen fördes till sjukhus men har avlidit av sina skador, skriver polisen på sin hemsida.
 • Juli 2016, Viksjö. Polis sköt man i Viksjö. En polispatrull öppnade eld mot en man i Viksjö strax före klockan 23 på torsdagskvällen. Mannen, som var i 40-årsåldern, avled till följd av de skador han fick.
 • Juni 2016, Stockholm. En man har blivit skjuten på onsdagskvällen i södra Stockholm. Mannen fördes från platsen med ambulanshelikopter och senare under kvällen stod det klart att han mist livet. Enligt uppgift till Aftonbladet ska skottet ha träffat i huvudet. Polisen uppgav först att mannen skjutit, men ändrade sig senare och medgav att han inte gjort det.
 • Maj 2016, Uppsala. En 40-årig man skjuts ihjäl av polisen i Uppsala.
 • Oktober 2015, Trollhättan: En 21-årig svärdbeväpnad man går in på en skola och hugger ner flera personer. 21-åringen dör när polisen skjuter honom i bröstkorgen.
 • Januari 2015. Gällstad, Ulricehamn. En man i 35-årsåldern fortsätter en knivattack på en kvinna trots att polis anlänt. Pepparsprej och batongslag hjälper inte. Mannen skjuts i buken. Han dör på sjukhus.
 • Juni 2014. Alafors, Ale: Efter larm om skottlossning angrips polis av två män med tillhyggen. Efter flera varningsskott skjuts en yxbeväpnad 41-åring och dör.
 • April 2014, Uppsala. En knivbeväpnad 34-årig man sköts till döds av polis i Uppsala.
 • Mars 2014, Partille. En spjutbeväpnad man skjuts till döds av polisen i Partille.
 • November 2013, Hagfors. En 45-årig asylsökande man skjuts efter ett bråk vid ett flyktingboende i Hagfors.
 • Juli 2013, Varberg. En 24-årig man skjuts efter att ha knivdödat en äldre kvinna och skadat två personer i Varberg.
 • Maj 2013, Husby, västra Stockholm. 69-årig man skjuts av polis i samband med en husrannsakan. Han avlider på sjukhus av sina skador.
 • Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts i huvudet av polisen efter att ha rånat en guldsmedsaffär den 4 januari. Han avlider på sjukhus den 9 januari.
 • Februari 2011, Eskilstuna: En 26-årig man, som vid samma tillfälle misstänktes för att ha dödat sin mamma, hotade poliserna med kniv och skjuts ihjäl.
 • Januari 2009, Trelleborg: 57-årig man skjuts ihjäl efter att ha attackerat med kniv.
 • Juni 2006, Falkenberg: 45-årig man skjuts efter att ha attackerat polis med kniv.
 • Mars 2005, Lindesberg: En psykiskt labil 22-årig man skjuts till döds.
 • Januari 2004, Katrineholm: En 40-årig man skjuts efter att ha hotat med yxa.
 • Juli 2003, Bräkne-Hoby: En värdetransportrånare skjuts till döds.
 • Maj 2002, Eskilstuna: En 20-årig man skjuts sedan han försökt smita från polisen.
 • Mars 2001. Jönköping: En 27-årig flykting skjuts till döds i ett trapphus.
 • Mars 2000, Vikbolandet i Östergötland: En 31-åring skjuts i ryggen när han försöker springa ifrån polisen. Polismannen dömdes till fängelse i 1,5 år.
 • Maj 2000, Kalmar: En misstänkt 19-årig biltjuv skjuts till döds.
 • Oktober 1999, Kyrkhult: En piketstyrka skjuter en 46-årig man.
 • Augusti 1999, Järna: Polisen skjuter ihjäl en av två postrånare.
 • Februari 1999, Falun: En man i 50-årsåldern skjuts till döds.
 • Juli 1998, Trollhättan. En man dödas i samband med ett inbrottsförsök.
 • Mars 1995, Möja. Polisen skjuter ihjäl en 48-årig man.
 • 1990-1995 sköt polisen ihjäl 3 icke namngivna personer (AB).

Det var alltså nästa 20 år sedan en polis fälldes i en dödsskjutning, i mars 2000, också då med ett skott i ryggen. Polisen har som bekant en egen gräddfil genom rättsväsendet. I detta makabra mål borde samtliga tre givetvis få långa fängelsestraff; detta ska bara inte hända och inga bortförklaringar duger. Det var en avrättning, mord, inget annat. Men det ska mycket till, poliser straffas i princip aldrig oavsett vad de gjort. Avrättningen av Eric Thorell var det skamligaste och oskickligaste agerandet från polisens sida på många år. Det finns bara en lösning på den galopperande dödsstatistiken: Avväpna polisen. Polisen är nu lika farlig för allmänheten som gängskjutningarna. Utan dödliga vapen skulle de tvingas byta taktik, och i många länder fungerar det utmärkt – i England är polisen inte beväpnad och där är kriminaliteten mycket värre än här. Norge har en liknande modell. Avskaffa genast ”hålspetsammunitionen”. Använd elvapen eller pepparsprej. Och framförallt: betrakta den misstänkte som en människa. En totalt värnlös människa dessutom i detta fall.

Kan inte polisen avväpnas måste den avvecklas. Det finns fullt realistiska alternativ: https://anarchyisorder.wordpress.com/2014/08/23/still-not-lovin-the-police/

Lyssna på de alltmer kritiska polisforskarna och kriminologerna, inte på den arrogante försvarsadvokaten. Detta får inte hända en enda gång till.


erc.2

Vi glömmer dig inte, Eric Thorell! ❤

krans

R.I.P.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 april, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: