Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SKOGENS OCH SAGORNAS JOHN BAUER.

”Ingen har målat en mossig gråsten som han”.

John Bauer, född 4 juni 1882 i Jönköping, Småland, död 20 november 1918 på Vättern, var en svensk konstnär, målare och illustratör. Han är som mest känd för sina illustrationer till de tidiga upplagorna av Bland tomtar och troll. Jag har förtrollats (!) av honom sedan jag var liten. En engelsk efterföljare var Arthur Rackham (1867–1939), men där var det helt andra väsen, älvor och goblins som dominerade och Bauer framstår i jämförelse som mer genuin. Gustaf Tenggren (1896-1970) kan också nämnas här. Nutida svenske illustratören Johan Egerkrans är däremot en fullvärdig fortsättning på den traditionen: nordisk fantasy.

Bauer föddes och växte upp i Jönköping i ett välbeställt hem och sågs tidigt som konstnärligt begåvad, vilket föräldrarna stöttade. Som sextonåring flyttade han till Stockholm för att studera konst. Han fick sina första jobb som illustratör. På Kungliga Akademien för de Fria Konsterna träffade han sin blivande hustru, den älskade Esther Ellqvist som också var elev vid akademien. De gifte sig 1906 i Gränna och fick en son Bengt, ”Putte”.


ester john


Tidigt i sin karriär så gjorde Bauer ett antal resor som för alltid kom att prägla hans konst. Han reste till Lappland, Tyskland och Italien. Han tilltalades av Carl Larssons motiv och teknik. Det mesta av Bauers arbete består av akvareller men han målade också i olja och väggmålningar.

Han utformade ett eget konstnärligt-mytiskt universum med inte bara tomtar och troll utan också många andra sagoväsen som prinsar och prinsessor, jättar, dvärgar och medeltida munkar och riddare eller samiska karaktärer. Sina troll – som sedan blivit sinnebilden för sådana – gjordes stora, krumma, med stora näsor, spetsiga öron, små plirande ögon och fantasifulla dräkter av bark, mossa, lavar och gråbruna trasor, pälsar och med halsband, pärlor och guldringar. De bär ofta på tunga säckar när de tar sig fram i skogen i sina skinntofflor. Prinsessorna är ljuslockiga, eteriska och vitklädda med diadem, pojkarna har skinnhosor och en fjäder i hatten. Djuren är nordiska älgar, björnar och renar. Landskapen är de norrländska urskogarna med mästerlikt skildrade grova trädstammar och lurviga stenblock i djupa snår. Skogens djup med den nattliga stjärnhimlen ovan är ofta bakgrunden. Hans konst är fin-de-siecle-poetisk och lätt humoristisk.

Han sysslade också med teater, och bidrog till Huga Alvféns stora balett ”Bergakungens sal” 1923. Han skriver:

”Jag vill att teatern skall vara äventyrligt, underbart, alldeles skakande vacker. Därmed är det också sagt att teatern inte får avbilda verkligheten. Det har vi ju biografen till. Till och med Reinhardt som har så mycket blick för vad jag tror vara det väsentliga i teater, skattar för ofta åt det, som han ändå aldrig kan konkurrera med biograferna i, det storslagna efterhärmandet av verkligheten. Nej, teatern skall vara intensifierad verklighet, världen till alla delar omstöpt i dramatisk form, så att handling, spel och utstyrsel samverka till att på en sekund ge erfarenheter, som eljest rinna ut över dagar och år i verklighetens urvattnade och söndersplittrande förlopp. Men för att bli det, måste den också se ut annorlunda för ögonen än den nu oftast gör. Ty dramatiska diktarscener passa, om de äro av rätta slaget, i okonstnärliga scenarier som en sällsynt blomma i en plåthink eller äkta spetsar på ett skurförkläde.” (John Bauer i Bonniers månadshäfte, mars 1916).

Vid 36 års ålder omkom John tragiskt tillsammans med sin hustru Esther Ellqvist-Bauer och deras son när ångbåten Per Brahe förliste på Vättern utanför Hästholmen i en våldsam storm. Samtliga ombordvarande förolyckades. Hans illustrationer har haft och har en djup påverkan på den svenska folkloren och sagoberättandet och är älskade än idag.

Jag har försökt välja illustrationer (Public Domain) som inte är så överexploaterade (en av hans berömda målningar, ”Tuvstarr” har tyvärr utnyttjats i schamporeklam (!) men han är naturligtvis värd mer än så). Hans oevre är rikt och mångfacetterat och handlade inte bara om sagor men tyvärr får vi inte veta vad nästa steget i hans utveckling skulle bli. En stor och originell konstnär vars verk inte förtjänar att banaliseras. Man vet numera också att Bauer inspirerade J R R Tolkien i hans arbete med den världsberömda triologin ”Sagan om Ringen”. Johns & Esthers liv har även filmatiserats (se nedan).


bauer1


bauer3


bauer4.

***

Litteratur: Bjurström/Lindqvist/Bortz-Laine/Holmberg: John Bauer. En konstnär och hans sagovärld. BB, Sthlm 1982.

***

Jönköpings Läns Museeum har specialiserat sig på John Bauer och hans verk.  Där finns också katalogen till minnesutställningen 1968. https://jonkopingslansmuseum.se/lar-och-upptack/kategori/john-bauer/

***

Filmen ”John Bauer & Bergakungen” har erhållit
– Outstanding Achievement Award –
vid L’Age d’Or International Arthouse Film Festival (LIAFF) 2015.


***

Om Johan Egerkrans se: Krönika #850: https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/07/03/kronika-850-is-pa-tillbakagang/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: