Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ROSSETTI OCH LA BELLE ÉPOQUE.

”När man säger Romantiken säger man innerlighet, andlighet, färg, strävan efter det oändliga med alla medel som är egna för konsten”. —Baudelaire.


Renässansens och 1600-talets konst är oöverträffad, men själv älskar jag särskilt det romantiska, till och med victorianska, premoderna måleriet under La Belle Epoque. La belle époque, den vackra/ljuvliga epoken, är ett uttryck som uppstod före första världskriget för att främst karaktärisera en fredlig period i Frankrikes, Englands och Tysklands historia, 43 år som sträckte sig från slutet på fransk-tyska kriget 1871 fram till världskrigets utbrott 1914. En av höjdpunkterna var Världsutställningen i Paris 1900.

Begreppet används även generellt för att beteckna den då rådande tidsandan i Europa. Uttrycket återspeglar positiva samhällsförändringar, som ägde rum under perioden och stämningar som tillväxt, sorglöshet och framtidstro, men också ett nostalgiskt tillbakablickande, som uppstod i det traumatiserade Frankrike efter första världskriget.

Texten om mina favoriter Rossetti och Prerafaeliterna skrev jag för sv.wikipedia.org och den får bli utgångspunkten. Dante Gabriel Rossetti, (1828-1882), var en brittisk målare och poet och en av de ledande gestalterna bland prerafaeliterna. Han var bror till Christina och William Michael Rossetti. Han utbildades vid Royal Academy of Arts i London 1846-1848 och målade för Ford Madox Brown och William Holman Hunt. 1848 bildades konstnärsgruppen prerafaeliterna (Pre-Raphaelite Brotherhood, eller ”PRB”) där han kom att ingå som en av de mest aktiva.[1] PRB förespråkade en romantisk konst inspirerad av italienskt 1400-tal men med 1800-talets konnotationer.

I Rossettis måleri kontrasterade hans romantiska och sensuella fantasi med realismen och det moraliska allvaret hos Millais och Hunt, och deras förbindelse blev kortvarig. Den mest berömda målningen från denna tidiga period är Ecce Ancilla Domini!. Målningstekniken är redan av hög kvalitet.

Mellan 1850 och 1860 arbetade Rossetti i huvudsak i akvarell; teckningarna av hustrun Elizabeth Siddal och det idealiserade porträttet av henne, Beata Beatrix, är också viktiga. Hon och William Morris hustru Jane Morris försåg Rossetti med ett kvinnoideal som går igen i hela hans verk. ”Nubila jungfrur” med rådjursögon, lång hals, rak näsa och liten mun med markerad amorbåge, böljande röda lockar, jadegröna ögon och alabastervit hud var Rosettis skönhetsideal. Dessa smyckelika kvinnomotiv flankerade han gärna med rosor, körsbärsblom, vita liljor och medeltida musikinstrument. Stämningen är drömmande, introvert och transliknande. Romantik, erotik och religiositet ingår förening och koloriten är glödande.[2]

Hans syster Christina Rossetti, har skrivt detta fina poem om hans verk: In the Artist’s Studio.

A face looks out from all his canvases,
One selfsame figure sits or walks or leans:
We found her hidden just behind those screens,
That mirror gave back all her loveliness.
A queen in opal or in ruby dress,
A nameless girl in freshest summer-greens,
A saint, an angel — every canvas means
The same one meaning, neither more nor less.
He feeds upon her face by day and night,
And she with true kind eyes looks back on him,
Fair as the moon and joyful as the light:
Not wan with waiting, not with sorrow dim;
Not as she is, but was when hope shone bright;
Not as she is, but as she fills his dream.

Hans sena målningar hade ofta som motiv scener ur Kung Arthur eller Dante. Rossetti led mot slutet av sitt korta liv av sömnlöshet och medicinerade med laudanum, kloralhydrat och eter. En senare konstnär som influerades av Rossetti var Alfons Mucha under symbolismen och Art Nouveau-epoken. Rossetti utgav också romantisk poesi som rönte stor uppskattning bland samtida. Wlliam Morris och Arts and Craft-rörelsen är även av nutida intresse och uppskattning; jag såg en sådan bejublad utställning  i London för några år sedan.

Medlemmar i PRB (jämte ett stort antal löst associerade).

Kritikern John Ruskin kan också räknas till protagonisterna. Nationalmuseum i Stockholm öppnade 2009 utställningen ”Pre-rafaeliterna”. Rossetti är också sedan tidgare representerad med en karmstol som han formgav vid Nationalmuseum[3]. En TV-serie, ”Desperate Romantics”, dramatiserade konstnärsgruppens öden och äventyr och visades i SVT under 2010.

I vår tid finns det kanske invändningar mot att skildra kvinnor som smycken – men så var det inte då. Kommer vi någonsin i framtiden att få leva i ”den ljuvliga epoken”? Jag hoppas det. Efter revolutionen…

Referenser
1. ^ Dante Gabriel Rossetti. Fogtdals Konstlexikon, del 13, s. 81-82.
2. ^ Rossetti. NE del 16, s. 50
3. ^ Nationalmuseum.

Litteratur
• Faxon, Elicia Craig: Dante Gabriel Rossetti. Cross River Press, New York 1989. ISBN 0-89659-928-0. Praktverket framför andra som jag köpte av en bokhandlare vid Central Park i New York 1990 när jag bodde i närheten. En mycket vacker konstbok.
• Dinah Roe: The Rossettis in Wonderland. A Victorian Family History. Haus Publishing, London 2011, ISBN 978-1-907822-01-8.

Galleri (med titlarna utelämnade för det friska ögats skull). Den bästa IMO kommer som nr 4. Det finns många fler; hans skisser och teckningar är också underbara. Public Domain.


rossetti1


rossetti5


rossetti3


rossetti4

Rossetti.6

rosseti7

Rosetti-Watts

Vännen Watts Dunton och Rossetti i hans vardagsrum i bostaden vid Cheyne Walk. Akvarell av Henry Treffry Dunn.


***

Se även: En annan av mina wikipediaartiklar, Romantikens konst, finns här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Romantikens_konst

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: