Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 31/3-1/4 2019. Glitter.

Världen: Neuronbildning i hippocampus hos den vuxna hjärnan, med viktiga konsekvenser för minne och sjukdom, har upptäckts. Forskare har diskuterat huruvida ny neurontillväxt, eller neurogenes, var möjlig i det vuxna hippocampus, hjärnområdet som är ansvarigt för lärande och minne. Så verkar nu vara fallet (Anarchimedia).

Världen: Holi är namnet på en indisk färgstark högtid och festival, som firas vid fullmåne i mars när vintern övergår i vår. Den tar sig olika uttryck på olika platser, men ledmotivet är glädje, färg och godsaker till Shivas ära.

Sverige: Brottsförebyggande rådet inleder två nya forskningsprojekt som tittar på kopplingen mellan brottslighet och ursprung. En studie ska ta upp exempelvis våldsbrott, sexualbrott – däribland våldtäkt – samt olika typer av tillgreppsbrott. Resultaten planeras bli publicerade i början av 2021 (svt). Jag förväntar mig inget som inte redan är känt, men rasisterna hoppar säkert jämfota av förtjusning. Jag tror de blir besvikna. Det är inga nyheter på g (kön och ålder är de viktigaste variablerna) och det som sen spelar roll är tolkningen.

Ett annat nytt forskningsprojekt på området rör utsatthet för brott på asylboenden, svårigheter för rättsväsendet att upptäcka och utreda brott på dessa boenden och hur de kan förebyggas. Låter som en SD-beställning, fast vem vet, det är lika troligt att deras främlingshatarargument upplöses i atomer.

Malmö/Lund: Obligatorisk etikkurs för alla doktorander införs. Lunds universitet inför en obligatorisk etikkurs för samtliga doktorander. Kursen omfattar tre poäng och ska möta såväl universitetsgemensamma som ämnesspecifika frågor.

Konsten: Glitter. Industriellt glitter
tillverkas av plastfolier med olika ljusbrytningsegenskaper, joniserade under tryck med aluminium, som sedan sönderdelas. Om jag nu har fattat det rätt; läs själv och fördjupa dig i detta sällsamma ämne! Courtesy ”What is Glitter?” New York Times 21/12 2018. https://www.nytimes.com/2018/12/21/style/glitter-factory.html


glitter
***

Citatet: ”Det är hela vår grej: Det ska vara lokalt, folket själva ska ha medbestämmande. Politiker ska inte komma hit och missionärsarbeta”. — Lucia Ramirez Tuesta i Megafonen, Husby, om organisering i förorten (2013).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 mars, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: