Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 27/3 2019. DNA-konst, uppror och rosenblad.

Världen: Macron hotar med att sätta in militär mot demonstranterna i de gula västarna. Det är ytterligare ett steg på vägen utför för en allt mer auktoritär president (Flamman). Men den franska befolkningen har en stark antiauktoritär ådra så det är mer troligt att Macron tvingas avgå än att befolkningen gör det – även om Macron skulle önska sig en annan.

Eller som president De Gaulle (1890-1970) ska ha sagt en gång: ”Hur skall man kunna styra ett land som har 258 sorters ost?”

Världen: ”Terrorattacken i Nya Zeeland är ett resultat av hatet och fördomarna som sprids mot oss varje dag. Den är ett resultat av populistisk politik som leder till islamofobi, normalisering av rasism och ökad högerextremism.” Abdulla Ahmad Miri i Metro.

Sverige: Det talas ibland om ”SDs systerpartier”. Men, som Marre all day påpekar, skiljer sig SD på en avgörande punkt från alla de andra högerradikala populistpartierna i Europa. Det som är unikt för SD är att de uppkommit ur nynazismen och vit-maktrörelsen. Det förklarar också varför dubbelt medlemskap i både SD och NMR inte alls är ovanligt, antingen bokstavligt eller indirekt genom att man lojalt delar samma rasistiska och fascistiska värderingar.

Och detta parti tänker KDs EBT samarbeta med. Jesus från Nazaret hade blivit rasande.

Malmö/Lund: Statligt bidrag
ska stärka bibliotekens tillgänglighet. Just nu görs en statlig satsning på folkbiblioteken i hela landet. Genom Kulturrådet finns det pengar att söka för de bibliotek som vill öka utbudet och tillgängligheten (Lokaltidningen Lund). Utmärkt, helt suveränt.

Konsten: Under tiden Chelsea Manning satt fängslad skickade hon hårtestar och salivprov till konstnären Heather Dewey-Hagborg som gjorde DNA-rekonstruktioner av dem. Nu ställs porträtten ut på Fridman Gallery i New York. Avsikten är att väcka debatt om DNA-övervakning. Utställningen har varit mycket välbesökt (svt kultur).

Konsten: Lawrence Alma-Tadema.


the-roses-of-heliogabalus.jpg!Large

Courtesy Lawrence Alma-Tadema: The Roses of Heliogabalus, 1888. Motivet: En av Roms depraverade kejsare ville under en fest dränka sna gäster i ett hav av rosenblad som skulle singla ner som ett rosa snöfall, och han fick som han ville. I målningen är vartenda rosenblad individuellt utformat. Det blev onekligen poetiskt i denna konstnärliga bravad.

***

Uppdateringar: Mina senaste målningar 2019 är nu införda i galleriet. https://anarchyisorder.wordpress.com/2010/09/05/malningar/

***

Citatet: ‘”Endast genom avskaffandet av varje regering, varje auktoritets representant, genom radikalt nedbrytande av varje politiskt, ekonomiskt och statligt falsarium, genom utplånandet av Staten genom social revolution, kan ett genuint system av arbetar- och bonderåd tillförsäkras, uppnås och utvecklas mot socialism.” — Nestor Makhno (1889-1934) anarkistisk gerillaledare i Ukraina 1918.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: