Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/3 2019. De icke önskvärda i demokratin.

Världen: Gula Västarna, Paris 16/3. Courtesy Taranis News. Lika njutbar riotvideo med eller utan franskakunskaper. Gatornas språk är internationellt.Världen: Under tisdagen klubbade EU-parlamentet igenom de nya, hårdare reglerna kring upphovsrätt. Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna röstade alla nej till att den nya lagen skulle gå igenom. Piratpartiets Julia Reda skrev att det var en mörk dag för friheten på internet (Metro).

Världen: Vi började ju diskutera demokrati vs. ”demokrati” 21/3 och det kan man skriva hur mycket som helst om. De flesta stater kallar sig demokratiska vare sig dom är det eller ej enbart eftersom det låter så vackert. I själva verket finns totalt genomförd demokrati bara på två ställen i världen just för tillfället: I zapatisternas territorium i Chiapas, Mexico och i kurdernas territorium i Rojava. Det saknas inte problem men är ändå en fantastisk prestation: verklig, icke-hierarkisk folkmakt. Övrig demokrati i världen utmärker sig genom att den är begränsad på olika sätt och i olika grad. Makten är strikt pyramidformad med Stat, Kapital, parlament och militär i toppen och arbetarklassens vardagsliv längst ner. Vi menar att man inte kan tala om demokratins reella innehåll om det saknas ekonomisk demokrati – vilket det gör i alla länder utom de nyss nämnda. Och beslutande direktdemokrati över nätet skulle kunna införas i morgon dag. Om folket (inte Folke) fick bestämma.

Demokratin är alltid kontaminerad med andra system: autokrati, monarki, envälde, partikrati, polisstat, oligarki exempelvis. Kapitalismen, Staten, våldsmonopolet, marknaden, bankerna och den privata egendomen får ofta denna eufemistiska benämning och man skryter gärna med sina oklara grundlagar. Inte med sitt löneslaveri, sin relativa fattigdom, sina korrumperade politiker, sin rasism och en kapitalkoncentration som gått så långt att snart de som ryms i en buss äger hela världen. Demokrati light är vad systemet i bästa fall åstadkommer. När vi nu står inför mycket drastiska och snabba globala förändringar för att inte spolas bort av klimatkrisen är detta system en bromskloss av enorma mått. Avskaffa kapitalismen eller dö är vad det egentligen handlar om. Alternativen finns: Rojava och Chiapas har redan visat vägen och Katalonien 1936 vinkar uppmuntrande i bakgrunden. Framåt kamrater!

Sverige: Under militärövningen Northern Wind i Norrbotten som är riktad mot Ryssland har hittills en svensk kvinnlig soldat omkommit (AB). Inte i strid; soldater kan dö på många sätt och nu var det en olycka. Säkerhetspolitik var namnet.

Malmö/Lund: Dokumentär om Vipeholm. Ett drygt halvår efter Mattias Wellander Löfgrens första film, ”Sankt Lars sjukhus – där satt ju dårarna”, är det dags för premiär för dokumentärfilm nummer två: ”Folkhemmets styvbarn – de icke önskvärda” (Kino i Lund 12 april). Den handlar om de funktionsvarierade, som under årens lopp kallats för allt från sinnesslöa, efterblivna, utvecklingsstörda och förståndshandikappade till intellektuellt funktionsnedsatta (SDS).

Jag praktiserade för länge sedan på Vipeholm på den tiden min far var särskolechef. Förhållandena på vårdavdelningarna var horribla, djupt upprörande; enda ljusglimten var särskolan och dess verksamhet som fungerade mycket bra och var som en oas i misären.

Konsten: Lord Byron (1788 -1824) poet.


Lord_Byron
***

Citatet: ”Det borgerliga samhället: en upputsad folkmassa i två varianter: de uttråkande och de uttråkade”.  — Lord Byron.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: