Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 25-26/3 2019. Vem är extremist?

Världen: IS/Daesh. Världssamfundet har utsett en särskild åklagare för Syrien, en före detta fransk åklagare stationerad i Genève, som identifierar de huvudmisstänkta, samlar in bevis och förbereder åtal, säger Kenneth Roth, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, till SVT:s Agenda.

Sverige: ”Ett extremistförbud betyder inte att man inte får vidta extrema handlingar som mord och våld och sådant – det är ju redan förbjudet. Utan det handlar om att inte få tänka extrema tankar.”— Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, i Kontext.  Jimmie Åkesson skulle applådera ett sådant förbud – maximalt utsträckt åt vänster. Något säger mig nämligen att SD och andra nyssnazister inte skulle drabbas trots att det handlar om ”rasistisk organisering”.

Sverige: ”Vänsterns problem är att den aldrig tagit strid om frihetsbegreppet” skriver Åsa Linderborg med referens till Magnus E Marsdal. Se, där trillade äntligen poletten ner. Jag skrev precis samma sak i (s)-tidningen Arbetet redan på 1980-talet. Socialdemokratin kastade tidigt ut barnet med badvattnet: både Hinke Bergegren och syndikalismen exkommunicerades i en rad häxprocesser. Idag hade de behövts!

Det liberala frihetsbegreppet gäller bara marknaden. Numera torgförs frihetsbegreppet av grupper som anarkister, autonoma, SUF, AåA, AFA, feminister och antirasister. Demokratin och friheten behöver dem mer än någonsin – låt dem slippa ett kontraproduktivt och orwellskt extremistförbud!

Sverige: ”Vi vet att folk med nazistsympatier blir kvar i SD. Konspirations-teoretiker och antisemiter likaså. Härja med järnrör på fyllan? Inga problem. I den meningen är Sverigedemokraterna ett väldigt tolerant parti. Så länge du inte föreslår ett moskébygge. Då åker du ut ögonaböj.

Det har kommunpolitikern Mark Collins
lärt sig senaste veckan. Partiet centralt tillsatte en utredning och det pratades om uteslutning. Det här var inget litet snedsteg i stil med att kombinera jobbet som ekonomisk-politisk talesperson med fylleslagsmål. Eller hålla på och gulla med nazism. Det här var mycket värre. ”Helt oacceptabelt”, slog presschefen Henrik Gustafsson fast i ett skriftligt uttalande”. (Björn Fridén i IRM). Mark Collins har nu snabbt  lämnat partiet men stannar kvar som politisk vilde – som så många andra SD-företrädare. Money talks. Stilenligt.

Sverige: Enligt Youguvs undersökning vill 54% att IS-svenskarna ställs inför rätta i en internationell tribunal/domstol, Lika många, 54%, vill inte ta hem deras barn till Sverige och 82% vill förverka deras svenska medborgarskap. En majoritet anser att frågan om IS-återvändarna skötts dåligt hittills (metro).

Här sätts humanismen på hårda prov. IS-krigarna skall dömas, straffas och vid behov avrättas, men deras barn är helt utan skuld och ska ha all hjälp de kan få. Sen tror jag kvaliteten på medierapporteringen i detta fall skulle höjas väsentligt om man inte envisades med att intervjua pseudoexperten Magnus Ranstorp.

Malmö/Lund: Detta ska Lunds spårvagnar heta: Sfinxen (ett sagoväsen); Lindeman (fiktiv karaktär); Blåtand (en innovation) ; Brandklipparen (en häst); Inferno (boktitel); Saxo Grammaticus (en gammal dansk); Åsa-Hanna (boktitel).

”Brandklipparen” var Karl XIIs häst, och på så vis associerar åtminstone jag till hur Lund blev en nazifri zon 1991 när hans nazistiska fackeltåg stoppades. August Strindbergs ”Inferno” skrevs visserligen i Lund men utspelar sig mest i Paris. Sfinxen passar däremot bra eftersom det finns sådana både på Universitetshusets tak och i Botan. Dessutom har lundaarkeologer just i dagarna grävt ut en förut okänd sfinx i Egypten. Det enda spårvägsnamn jag verkligen gillar här är ”Lindeman” som var en av briljante humoristen Hasse Alfredssons improviserade karaktärer.

Konsten: Sfinx. En som inte golar.


sfinx2
***

Citatet: ”Kommer man först in på kompromissens glidande plan, så är det inte gott att stanna, utan man glider allt längre ut i kompromissens gungfly, vari mer än en har omkommit.” — August Palm, (1849-1922) agitator, skräddare, vänstersosse. Hör du honom, Stefan Löfven?

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: